Sekretarijat: Biće zatraženo tumačenje odluke o vetroparku Čibuk

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka kod Kovina

24. juna 2014

Vojvođanski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine saopštio je danas da će tražiti tumačenje odluke resornog državnog ministarstva o poništenju građevinske dozvole za izgradnju vetroparka Čibuk kod Kovina.

Najavljeno je da će, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, Sekretarijat doneti odluku o ponovnom razmatranju zahteva investitora za izdavanje te dozvole.

Kako se navodi u izjavi resornog pokrajinskog sekretara Slobodana Puzovića, i od Ministarstva energetike biće zatraženo tumačenje da li izdata energetska dozvola za gradnju vetroparka Čibuk obuhvata i trafostanicu.

„Polazeći od činjenice da je ovaj sekretarijat na osnovu energetske dozvole izdate od strane ministarstva nadležnog za poslove energetike već izdao građevinsku dozvolu, a da prema mišljenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ta energetska dozvola ne obuhvata i objekat za prenos električne energije, tražićemo tumačenje“, piše u saopštenju Sekretarijata.

Dodaje se da će biti zatraženo i mišljenje da li dozvola data investitoru koji je planirao izgradnju vetroparka kod Kovina, osim energetskog objekta za proizvodnju električne energije, obuhvata i trafostanicu.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam je izdao građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka Čibuk 1 investitoru Vetroelektrane Balkana iz Beograda.

Puzović je potvrdio da je inicijativu za ukidanje dozvole podnelo Javno preduzeće Elektromreže Srbije, a građevinsku dozvolu je poništilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, postupajući po toj inicijativi.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je juče da je poništilo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka Čibuk jer je bila nezakonito izdata od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Vetropark Čibuk trebala je da gradi kompanija Kontinental Vind Srbija (CWP). Ta investicija je procenjena na oko 300 miliona evra, a snaga vetroparka trebala je da bude 145 megavata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga