Sekretar lovačkog udruženja uhvaćen u krivolovu na Fruškoj gori

Izuzetno loš rad Lovne inspekcije

12. avg 2014

U krivolovu na prepelice na Fruškoj gori uhvaćen je sekretar lokalnog lovačkog društva, objavila je danas Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Prema saopštenju Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sekretar lokalnog lovačkog društva B. S. je bio u grupi krivolovaca koje je privela policija i kod kojih je pronajeno osam prepelica ubijenih u krivolovu.

Policajci su krivolovce pronašli na poziv Društva za zaštitu i proučavanje ptica, čiji su članovi u nedelju, 10. avgusta, obišli severne padine Fruške gore, gde su prethodnog dana pronađene zakonom zabranjene elektronske vabilice za divljač.

„Policajci su legitimisali krivolovce, priveli ih u stanicu i oduzeli im nelegalna sredstva i osam prepelica ubijenih u krivolovu. Korišćenje vabilica zabranjeno je zakonom, a za ovo zaprećena je zatvorska kazna do tri godine“, navodi se u saopstenju tog društva.

Prilikom legitimisanja, kako se ističe, krivolovci kod sebe nisu imali validne dokumente neophodne za izlazak u lov, odnosno lovnu kartu i dozvolu za lov, navodi se u saopstenju tog društva.

Prethodno, kako se dodaje, Lovna inspekcija nije reagovala na navode Društva za zaštitu i proučavanje ptica da su na padinama Fruške gore pronađene vabilice koje se koriste za krivolov.

„Još u subotu veče pozvali smo nadležnu inspektorku za lovstvo. Tražila je da obezbedimo asistenciju policije kao uslov da izađe na teren. To smo uradili, ali ona nije izvršila nadzor“, rekao je Milan Ružić iz Društva.

Prema Društvu za zaštitu i proucavanje ptica Srbije, i ranije se događalo da Lovna inspekcija ometa rad tog društva i da ne želi da se bavi sprečavanjem i kažnjavanjem krivolova.

„Izuzetno loš rad Lovne inspekcije vidimo kao jedan od glavnih uzroka masovnog krivolova širom države“, navodi se uz napomenu da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije.

(Beta) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga