Sejdinović: Vlast od svojih medija i novinara napravila – „najobičnije krpe“

"Vlast medijima i novinarima nudi izbor: ili ćete raditi za njih i živeti lagodan život ili ćete profesionalno raditi svoj posao a oni će vam od života napraviti pakao"

11. maja 2019

Novinar i medijski analitičar Nedim Sejdinović rekao je da vlast u Srbiji ponižava sve medije i novinare, a pogotovo one koji rade „u njihovoj službi“ i od kojih je napravila „najobičnije krpe“.

Sejdinović je na tribini „Zašto su nam važni slobodni mediji?“ večeras u Vršcu rekao da vlast medijima i novinarima nudi izbor: ili ćete raditi za njih i živeti lagodan život ili ćete profesionalno raditi svoj posao a oni će vam od života napraviti pakao.

„Ipak, oni su najsuroviji prema ‘svojima’, koje teraju da rade tako neetičke stvari da će se i njihova deca i njihovi unuci stideti zbog toga“, rekao je Sejdinović.

Sejdinović je rekao da je cela režimska medijska scena pretvorena u jednu „džinovsku Milu Štulu ili Milijanu Baletić“, i istakao da su mediji u Južnom Banatu posebno „kontaminirani“.

„Retko se gde, osim na nacionalnom nivou, tako dramatično i kontinuirano krši novinarski kodeks kao u Južnom Banatu, a neki mediji poput RTV Pančeva i par portala uspevaju da prevaziđu čak i Informer“, rekao je Sejdinović.

On je podsetio da u Kodeksu novinara Srbije stoji da jedino novinari koji poštuju etičke norme imaju pravo na zaštitu novinarskih udruženja i da je krajnje vreme da udruženja pročiste svoje redove i iz njih izbace one koji nedvosmisleno i stalno krše kodeks.

Milenko Gvozdić, vlasnik i urednik portala Vršačka kula, rekao je da mediji koji su bliski vlasti u Vršcu i okolini, i koji drastično i kontinuirano krše novinarski kodeks, dobijaju ogromna sredstva iz budžeta lokalnih samouprava.

On je naveo da je tokom 2017. i 2018. godine portal EVršac dobio više od 18 miliona dinara, a firma Open view, koja je izdavač ePodunavlja i ePančeva, novinara Aleksandra Čupića, bezmalo 16 milona dinara. TV Banat dobio je tokom ove dve godine 10 i po miliona dinara, a TV Lav Swisslion grupe – 7,7 miliona dinara.

Tribina „Zašto su nam važni slobodni mediji?“ organizovana je u okviru protesta „Jedan od pet miliona“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga