Sejdinović: Sve više državnih ustanova radije plaća kazne nego da daje informacije od javnog značaja

"Institucije od 2015. godine do danas platile oko 36 miliona dinara kazne"

18. okt 2018

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da je u protekle tri godine više od 600 rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja ostalo neizvršeno, odnosno da se toliko državnih institucija odlučilo da radije plati kaznu predviđenu za ignorisanje poverenikovog zahteva nego da dostavi tražene podatke.

Sejdinović je na okruglom stolu „Diskusija o medijskoj pismenosti“ u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu rekao da su na ime neizvršenih rešenja u traženju informacija od javnog značaja različite državne institucije od 2015. godine do danas platile oko 36 miliona dinara kazne.

„Državne ustanove su odbijale da daju informacije od javnog značaja i privatnim licima i medijima, koji su se nakon toga obraćali povereniku. Broj onih kojima nadležne ustanove nisu dale tražene informacije ni nakon zahteva poverenika je i veći od 601, budući da statistika beleži samo zahteve koju nadležna ustanova nikome nije dala, a bilo je slučajeva da je sa više strana tražena ista informacija“, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, iz godine u godinu se povećava broj neizvršenih rešenja, odnosno onih zahteva za informacije od javnog značaja koje ni nakon službenog zahteva kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja nisu date.

Sejdinović je ocenio da je situacija sa medijima u Srbiji, u sferi kršenja novinarskog kodeksa, danas gora u poređenju sa medijskom situacijom koja je vladala 90-tih godina „kada su mediji koji su bili u državnom vlasništvu ipak imali neku granicu“.

„Zahvaljujući stranim donacijama 90-tih je u Srbiji postojala respektabilna medijska scena od onih koji su radili svoj posao kako treba. Nažalost, strane donacije su nestale a alternativa koja danas postoji neuporedivo je slabija nego 90-tih godina“, rekao je Sejdinović.

On je naveo i da veruje da vlast u Srbiji u 99 odsto slučajeva snosi odgovornost za probleme u sferi medija, kao i da „predstavnici vlasti pohvalno govore o medijima koji stalno krše novinarski kodeks, služe se manipulacijama i širenjem rasne i verske mržnje a koji se dobrim delom finansiraju iz državnog budžeta ne samo projektima već i preko reklama“.

Sejdinović je naveo da su novinarska udruženja prihvatila da učestvuju u izradi medijske strategije ali da su u Srbiji problem zakoni koji se ne poštuju, kao i da je odnos snaga u borbi novinarskih udruženja sa državom oko uređenja medijske sfere „kao da neko protiv tenka mora da se bori praćkom“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga