Sejdinović: Ratovi iz devedesetih obeležili su naše živote

"U Srbiji je na delu dominantan stav da je rat prevaziđen i da o tome ne treba govoriti"

10. juna 2016

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da su ratovi iz devedesetih godina u potpunosti odredili naše živote.

“Očito je da ne možemo normalno da živimo bez odgovora na pitanje ko je i zašto počinio zločine, gde je pravda, gde su grobovi za nestale”, rekao je Sejdinović na promociji zbirke priča o pomirenju, u okviru projekta “Biber”, Centra za nenasilnu akciju iz Beograda.

Književnik Bojan Krivokapić rekao je da je u Srbiji na delu dominantan stav da je rat “prevaziđen” i da se o tome ne treba govoriti.

“Rat se u književnosti ispisuje stalno, ali to pitanje u društvu suštinski uopšte nije ni otvoreno”, ocenio je Krivokapić.

Dodao je da mu je drago što je zbirka o pomirenju, u kojoj se nalazi 25 priča, ispisana na svim postjugoslovenskim jezicima, a naročito što su objavljene i priče na albanskom jeziku, pošto se ne pamti kada je poslednji put u Srbiji objavljeno nešto na albanskom.

Biber2Slađana Ljubičić, koja je dobila treću nagradu, kazala je da je ovaj konkurs shvatila kao nastavak sopstvenog društvenog aktivizma i kao odgovornost prema temi pomirenja.

Katarina Milićević iz Centra za nenasilnu akciju najavila je da će početkom 2017. biti raspisan novi konkurs na temu pomirenja.

Ona je navela da je na prošlogodišnji konkurs prispelo 316 priča, od čega je žiri izabrao 25 za objavljivanje, a tri su nagrađene sa 800, 600 i 400 evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga