Sejdinović: Političari medije doživljavaju kao poslušnike

Lov na novinare i dalje je otvoren, što za posledicu ima autocenzuru, odnosno većina novinara se ne usuđuje da piše o stvarima koje mogu da ugroze njihovu bezbednost

15. maja 2012

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da političari u Srbiji medije doživljavaju isključivo kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva.

„Oni ne mogu da prepoznaju da mediji vrše funkciju kontrole vlasti, pa im prete ukoliko ne izveštavaju po njihovoj volji”, rekao je Sejdinović na predstavljanju istraživanja NDNV-a o medijskim slobodama u Vojvodini u vreme predizborne kampanje.

Prema njegovim rečima, važno je što novinarska udruženja reaguju na slučajeve direktnog ugrožavanja medijskih sloboda, ali je problem u tome što ti slučajevi uglavnom ne dobijaju sudske epiloge.

Podsetio je da još uvek nisu razrešeni ni slučajevi ubistava novinara.

„To je jasna poruka da je lov na novinare i dalje otvoren, što za posledicu ima autocenzuru, odnosno većina novinara se ne usuđuje da piše o stvarima koje mogu da ugroze njihovu bezbednost”, ocenio je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, medijskom scenom u Vojvodini dominiraju beogradski mediji, što je, kako je ocenio, posledica centralizacije novca i moći u Beogradu.

„Zbog toga su vojvođanski mediji osiromašeni i, kao takvi, oni se lako mogu instrumentalizovati u različite svrhe”, rekao je Sejdinović.

Duško Medić iz NDNV-a predstavio je istraživanje koje je obuhvatil monitoring pisanja pet dnevnih listova: Danasa, Politike, Blica, Presa i Dnevnika, u predizbornoj kampanji.

Većina ovih listova favorizovala je u predizbornoj kampanji Demokratsku stranku i njenog predsedničkog kandidata Borisa Tadića, a najviše balansa u izveštavanju pokazao je list Danas.

Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš predstavila je istraživanje koje je obuhvatil monitoring pisanja tri medija na mađarskom jeziku: dnevnog lista Mađar so, nedeljnika Het nap i nedeljnog dodatka dnevnog lista „Blic” na mađarskom jeziku „Slatki dom”.

Taj monitoring je pokazao d aje u Mađar sou i u Het napu ubedljivo favorizovan Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ispred Demokratske stranke (DS), dok je u „Blicovom” dodatku SVM zauzeo oko 16,6 odsto prostora, a DS 11,1 odsto.

Projekat ovih istraživanja podržao je Fond za otvoreno društvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga