- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sejdinović: Podsticati interkulturalne sadržaje u medijima

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je večeras da je potrebno podsticati interkulturalne sadržaje u medijima, jer je i to deo javnog interesa.

Sejdinović je na tribini u Subotici rekao da u Beogradu vlada potpuno nerazumevanje šta uopšte znači interkulturalnost. “U Beogradu se nacionalne manjine doživljavaju kao egzotične grupe ljudi u nekim narodnim nošnjama, a Vojvodina se u Beogradu doživljava kao ruralno zaleđe”, ocenio je Sejdinović.

On je rekao da država u Srbiji mora da finansira javni interes i medijske proizvode, a ne pojedinačne medije. “Privatizacija jeste bila loša, ali za to je kriva država što je uspostavila takav proceš, a ne privatizacija kao takva”, kazao je Sejdinović. Prema njegovim rečima, u medijima koji su u vlasništvu lokalnih samouprava po pravilu postoji višak zaposlenih a manjak novinara, što je neodrživo.

Sociolog Boško Kovačević ocenio je da odlaskom Kosova, Srbija više nije pluralno društvo, jer ona praktično više nije multietničko društvo. “Vojvodina jeste, i pluralno i multietničko društvo, ali na delu je i dalje pokušaj nasilnog nametanja srpskog identiteta”, rekao je Kovačević.

Sociolog Milorad Đurić ocenio je da je interkulturalnost u Vojvodini u krizi, jer se povećava etnička distance među pripadnicima različitih nacionalnih zajednica.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov rekao je da, kada je kultura u pitanju, manjine u Srbiji veoma često nemaju dovoljno prostora na kulturnoj sceni.

Tribinu na Otvorenom univerzitetu u Subotici je organizovao Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK) iz Novog Sada, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!