Sejdinović: Nacionalisti poput Ćosića mrze sopstvenu naciju

Nacionalisti projektuju u naciju savršeni ideal, zbog čega se uvek iznova razočaraju u svoju naciju

21. feb 2014

Književnik Nedim Sejdinović izjavio je večeras da su nacionalisti poput Dobrice Ćosića ispisali najružnije uvrede o sopstvenoj naciji.

“Nacionalisti projektuju u naciju savršeni ideal, zbog čega se uvek iznova razočaraju u svoju naciju. Najružnije uvrede o sopstvenoj naciji ispisali su upravo nacionalisti, za šta je dobar primer Dobrica Ćosić”, rekao je Sejdinović na tribini u Pančevu.

On je kritikovao način na koji sadašnja vlast u Srbiji zloupotrebljava borbu protiv korupcije i ocenio da je reč zapravo o zloupotrebi tog termina. “Takva zloupotreba zapravo će onemogućiti da se ovo društvo ikada izbori protiv korupcije. Taj termin će se toliko istrošiti da će građanima postati komičan”, kazao je Sejdinović.

Sociolog Milorad Đurić ocenio je da danas u Vojvodini ne postoji dovoljna svest o potrebi interkulturalne komunikacije, već se umesto toga mogu uočiti pojave getoizacije u Vojvodini. “Društva koja imaju veći stepen interkulturalne komunikacije su fleksibilnija, kompleksnija i uspešnija”, rekao je Đurić.

Tribinu je organizovao Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK) iz Novog Sada, u saradnji sa Građanskom akcijom iz Pančeva, i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga