Sejdinović: Multikulturalnost i autonomija Vojvodine u direktnoj vezi

Bez autonomije, krunjenje multikulturalnosti Vojvodine biće ubrzano

13. feb 2014

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je večeras da će se krunjenje multikulturalnosti u Vojvodini nastaviti, ukoliko se nastavi sa umanjivanjem autonomije Vojvodine.

“Stepen autonomije Vojvodine i njena multikulturalnost jesu u međuzavisnosti. Bez autonomije, krunjenje multikulturalnosti Vojvodine biće ubrzano”, rekao je Sejdinović na tribini u Kulturnom centru u Somboru.

On je dodao da se plaši da je taj proces krunjenja nemoguće zaustaviti, pogotovo kada se ima u vidu da ni unutar manjinskih autonomija nisu ostvareni novi horizonti slobode, već su ta manjinska društva u pojedinim segmentima čak zatvorenija od većine.

Sociolog Milorad Đurić rekao je da istraživanja pokazuju da kultura manjinskih nacionalnih zajednica “klizi u zatvorenost”.

“Imamo određene simptome koji govore o tome da se manjinske zajednice takođe zatvaraju, što je verovatno posledica nacionalizma većinske nacije iz devedesetih godina. Ali, ne možemo se uvek pravdati devedesetim, potrebno je i da se sami zapitamo koliko smo doprineli tome”, kazao je Đurić.

Dodao je da je depopulacija stanovništva karakteristična za Vojvodinu, ali je to još očiglednije kod manjinskih nacionalnih zajednica.

Tribinu je organizovao Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK) iz Novog Sada, u saradnji sa udruženjem građana Ravangrad, i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga