Sejdinović: Ministarstvo pokušava da diskredituje komisiju

Saopštenje Ministartsva očigledno ima za cilj da diskredituje članove komisije

01. jul 2016

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da je neprihvatljivo da Ministarstvo kulture i informisanja, posle toliko dugo vremena od sastanaka stručne komisije za dodelu novca elektronskim medijima, i bez ikakve konsultacije sa članovima, saopštenjem za javnost vrši pritisak na njih i najverovatnije priprema teren za poništavanje njihove odluke.

Sejdinović je za agenciju Beta ocenio da saopštenje Ministartsva “očigledno ima za cilj da diskredituje članove komisije”, te da je takav čin “neprimeren, nekulturan i nije u skladu sa zakonom”.

To ministarstvo i ministar Ivan Tasovac zatražili su putem sajta ministarstva sastanak sa konkursnom komisijom, jer smatraju da odluke stručne komisije o raspodeli budžetskih sredstava za elektronske medije, naročito u domenu interneta, imaju “nelogičnosti koje zahtevaju dodatnu analizu”.

“Ministarstvo očigledno ovim saopštenjem i diskreditovanjem članova komisije, a posebno novinara Dinka Gruhonjića kojeg imenom i prezimenom pominju više puta, prinosi darove premijeru Aleksandru Vučiću ne bi li im ovaj ponudio još jedan mandat u Ministarstvu. Tužno je gledati kako se ljudi ponižavaju za komad vlasti”, kazao je Sejdinović.

On je dodao da, iako ne zna kome je Komisija dodelila sredstva, pretpostavlja da “Ministarstvo i centri moći nisu zadovoljni predlozenom raspodelom na ovom konkursu”.

“Treba reći da su odluke ove komisije donesene jednoglasno i da su svi potpisali zapisnike, kako sam saznao u razgovoru sa nekim članovima komisije”, objasnio je Sejdinović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ranije danas je, povodom ovog obraćanja Ministarstva, podsetila da je Pravilnikom za ostvarenje javnog interesa u informisanju propisano da ukoliko ministar „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova konkursa, ili da sadrži neku drugu grešku, zatražiće pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti u određenom roku“.

Medijska udruženja su dodala da u saopštenju na sajtu Ministarstva nije navedeno da su odluke komisije suprotne Zakonu, Pravilniku i uslovima konkursa, niti da sadrže grešku, već da Ministarstvo želi da dobije “pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija”, što izlazi iz propisanih okvira.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga