Sejdinović: Medijima u Srbiji vladaju političari i kriminalci

"Medijska strategija nije objavljena jer je neviđeni blam čak i za ovakvu vlast"

03. maja 2018

Rad na medijskoj strategiji, najvažnijem krovnom dokumentu koji uređuje oblast informisanja, zaustavljen je nakon što su medijska udruženja izašla iz radnog tela nezadovoljni uslovima pod kojima se radilo.

Iako su radnu grupu predstavnici struke napustili pre nekoliko meseci, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je tek pre desetak dana izjavila da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da se zaustavi dalji rad na Medijskoj strategiji jer radna grupa koja se time bavi nema pun legitimitet usled odsustva svih relevantnih medijskih udruženja. Radove na novom dokumentu nadgledaće lično savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, koja je najavila da će on biti gotov do kraja godine.

Predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića pitali smo šta nije bilo zadovoljavajuće u postojećoj verziji dokumenta i šta bi nova medijska strategija trebalo da sadrži.

– Dokument u koji smo imali uvid, a koji je bio radna verzija strategije, u toj meri je katastrofalan da bi čak i za ovakvu vlast, improvizatorsku i neprijateljski nastrojenu prema medijima i medijskim slobodama, on bio neviđeni blam da je obelodanjen – kaže za Danas Sejdinović. On smatra da su reakcije sa Zapada potpomogle odluku da se obustavi rad na njoj, ali se nada da je tome doprinela i negativna reakcija relevantnih novinarskih i medijskih udruženja.

– Šta će se dalje dešavati, teško je proceniti. Valja preživeti naredni period i nadati se da ćemo dobiti nekakav valjan dokument. Istovremeno, treba imati u vidu da on neće, makar bio savršen, unaprediti medijsku scenu u zemlji u kojoj ne postoje institucije i vladavina zakona i u kojoj medijima vladaju političari i kriminalci – ističe Sejdinović.

Sama sadržina predloga zaustavljene medijske strategije nije dostavljena na uvid javnosti, što je takođe izazvalo nezadovoljstvo predstavnika medija. List Danas je došao u posed jedne od radnih verzija nacrta te strategije i ona se može naći na našem sajtu.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga