- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sejdinović: Beogradski mediji ugrožavaju Vojvodinu

Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da centralni mediji ne razumeju niti žele da razumeju Vojvodinu i doživljavaju je kao “ruralno zaleđe”.
“Beogradski mediji ozbiljno ugrožavaju vojvođansku multikulturalnost u želji da getoiziraju manjine”, kazao je Sejdinović na promociji knjige “Multietnički identitet Vojvodine”, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
On je ocenio da vojvođanska medijska scena izgleda kao “raspuknuto ogledalo, u čijim se krhotinama vide odsjaji vrednosti i tema koje emituju beogradski mediji”.
Sejdinović je kazao da je dominacija beogradskih medija dovela do “afere” sa vojvođanskim statutom, koji je “srušen putem centralnih medija kontrolisanih od strane centralističke i nacionalističke elite”.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljuska prava Pavel Domonji naveo je da je važno govoriti o multietničkom identitetu Vojvodine, jer se svakodnevno primećuje kako se nacionalne zajednice udaljavaju jedne od drugih i sve više se okreću same sebi.
“Multikulturalnost je ’slepa’ i da bi se jasno uočile i osetile njene vrednosti potrebna joj je interakcija i ljudi koji su najvažniji deo njenog očuvanja”, rekao je Domonji.
Knjiga Multietnički entitet Vojvodine rezultat je istoimenog projekta koji je trajao 12 meseci i podeljena je u četiri tematske celine, kao debata sa četiri okrugla stola, na kojima je govorilo više od 30 govornika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!