Sejdinović: Beogradski mediji ugrožavaju Vojvodinu

Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da centralni mediji ne r…

08. jul 2009

nedimfotodgojic.jpgGeneralni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da centralni mediji ne razumeju niti žele da razumeju Vojvodinu i doživljavaju je kao “ruralno zaleđe”.
“Beogradski mediji ozbiljno ugrožavaju vojvođansku multikulturalnost u želji da getoiziraju manjine”, kazao je Sejdinović na promociji knjige “Multietnički identitet Vojvodine”, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
On je ocenio da vojvođanska medijska scena izgleda kao “raspuknuto ogledalo, u čijim se krhotinama vide odsjaji vrednosti i tema koje emituju beogradski mediji”.
Sejdinović je kazao da je dominacija beogradskih medija dovela do “afere” sa vojvođanskim statutom, koji je “srušen putem centralnih medija kontrolisanih od strane centralističke i nacionalističke elite”.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljuska prava Pavel Domonji naveo je da je važno govoriti o multietničkom identitetu Vojvodine, jer se svakodnevno primećuje kako se nacionalne zajednice udaljavaju jedne od drugih i sve više se okreću same sebi.
“Multikulturalnost je ’slepa’ i da bi se jasno uočile i osetile njene vrednosti potrebna joj je interakcija i ljudi koji su najvažniji deo njenog očuvanja”, rekao je Domonji.
Knjiga Multietnički entitet Vojvodine rezultat je istoimenog projekta koji je trajao 12 meseci i podeljena je u četiri tematske celine, kao debata sa četiri okrugla stola, na kojima je govorilo više od 30 govornika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga