Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali prvi put od početka Bajdenovog mandata

Izjave dvije strane nakon tog razgovora potvrdile su njihove različite stavove o mnogim temama

06. feb 2021

Šefovi diplomatija Kine i SAD, Jang Đieči i Entoni Blinken, razgovarali su prvi put otkako je Džo Bajden preuzeo funkciju predsjednika SAD i bavili se s nekoliko važnih tema koje utiču na njihove odnose.

Jang i Blinken su razgovarali o situaciji u kineskoj provinciji Sinđijang, gdje je postupanje Kine prema manjinskim Ujgurima meta kritika sa zapada, kao i o Hongkongu i Tajvanu.

Izjave dvije strane nakon tog razgovora potvrdile su njihove različite stavove o mnogim temama.

Blinken je naveo da će SAD sa saveznicima raditi na tome da Kinu „pozove na odgovornost zbog prijetnji stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu, uključujući i Tajvanski moreuz“.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, SAD će se i dalje zalagati za ljudska prava i demokratske vrijednosti, pa tako i u Sinđijangu, Tibetu i Hongkongu.

Jang je izjavio da se u ovom trenutku „kinesko-američki odnosi nalaze na ključnoj raskrsnici“.

„Politika kineske vlade prema SAD je oduvijek bila veoma stabilna i kontinuirana“, rekao je Jang.

On je pozvao Vašington da „ispravi greške iz prethodnog perioda i zajedno s Kinom radi na održavanju duha izbjegavanja sukoba i konfrontacija, međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj obje strane dobijaju, kao i da se fokusira na saradnju, prevazilaženje razlika i promovisanje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa“.

Agencija Sinhua je prenijela da je Jang u razgovoru ponovio da su Sinđijang, Hongkong i Tibet unutrašnja pitanja Kine i da Peking neće tolerisati strano miješanje.

Šef kineske diplomatije je pitanje Tajvana nazvao „najosjetljivijim, najvažnijim i središnjim pitanjem u odnosima SAD i Kine“.

Blinken je takođe pozvao Kinu da osudi puč u Mjanmaru.

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga