Šef UN traži primirje svuda u svetu zbog korona virusa

"Žestina s kojom napada virus, dobro pokazuje da je ratovanje suludo"

23. mar 2020

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je danas da se odmah uvede primirje svuda u svetu da bi se naspram „žestine“ pandemije korona virusa sačuvali najosetljiviji civili u zemljama u sukobu.

„Žestina s kojom napada virus, dobro pokazuje da je ratovanje suludo“, rekao je Gutereš u kratkom obraćanju u sedištu UN ne navodeći ni jednu zemlju.

Prvi slučaj zaraženog korona virusom prijavljen je u Siriji, zemlji razorenoj desetogodišnjim ratom, a obolelih ima i u Demokratskoj Republici Kongo i Avganistanu.

Stručnjaci i diplomate strahuju da će virus odneti mnogo života u zemljama u sukobu, mahom siromašnim i sa slabijim zdravstenim sistemima nego drugde.

„Došlo je vreme da ostavimo oružane sukobe po strani i usmerimo napore na pravu borbu našeg života. Položite oružje, utišajte topove, prekinite vazdušne udare“, apelovao je Gutereš i rekao da je to presudno da bi se uspostavili koridori humanitarne pomoći koji će spasti živote.

Pozvao je zemlje sveta da prekinu 2pošast rata“ i da se bore protiv bolesti koja „razara sadašnji svet“, naglasivši da to treba da počne prekidom oružanih borbi „svuda i odmah“.

Gutereš je prošle nedelje apleovao na solidarnost s najsiromašnijim i najosetljivijim zemljama da bi se sprečilo da bude „miliona“ umrlih.

UN su najavile da će u sredu objaviti plan za svetski humanitarni odgovor na pandemiju korona virusa stvaranjem fonda posvećenog medjunarodnoj borbi protiv bolesti KOVID19.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga