Sednice Skupštine Vojvodine ubuduće i na gestovnom govoru

Savez gluvih i nagluvih zahteva da se na gestovni govor prevode i sednice Skupštine Vojvodine

06. dec 2011

Sednice Skupštine Vojvodine ubuduće će biti prevođene i na gestovni govor, kako bi ih razumele i gluve osobe, najavio je danas pokrajinski sekretar za informacije Milora Đurić.

Đurić je na konferenciji za novinare najavio da će se već sutrašnja sednica pokrajinskog parlamenta prevoditi na gestovni govor.

Objasnio je da će ovaj projekat biti realizovan u saradnji sa Radiotelevizijom Vojvodine, tako što će tokom direktnih prenosa biti otvoren „prozor” u ekranu na kojem će se videti prevodilac za gestovni govor. „Na ovaj način, Skupština Vojvodine praktično uvodi i sedmi jezik u službenu upotrebu. To je naša civilizacijska obaveza, svi naši građani imaju pravo da budu informisani”, kazao je Đurić i naveo da u Vojvodini ima oko 25.000 osoba sa oštećenim sluhom.

Na teritoriji pokrajine u službenoj upotrebi su, pored srpskog jezika, i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik.

Sekretar Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine Jovica Despotov zahvalio je pokrajinskim vlastima na ovom projektu i zatražio da se omogući i prevođenje na gestovni govor  sednica Skupštine Srbije. On je ocenio da se Vojvodina na ovaj način veoma približila standardima Evropske unije u ovoj oblasti. „Osobe sa oštećenim sluhom imaju prava da znaju šta se dešava u skupštinama i koji su problemi na dnevnom redu, da bi mogle ravnopravno da se uključe u njihovo rešavanje”, poručio je Despotov.

Današnja konferencija za novinare emitovana je direktno preko medijskog portala Vlade Vojvodine i bila je prevođena na gestovni govor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga