Sednica Pokrajinskog saveta nacionalnih zajednica

Vojvođanski savet nacionalnih zajednica pozvao je danas pripadnike nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini da s…

10. feb 2010

Izvršno veće VojvodineVojvođanski savet nacionalnih zajednica pozvao je danas pripadnike nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini da se upišu u posebne biračke spiskove, kako bi mogli da koriste svoje biračko pravo prilikom izbora predstavnika u svojim nacionalnim savetima.
Kako se navodi u saopštenju sa današnje sednice Pokrajinskog saveta nacionalnih zajednica, najveće probleme prilikom upisa u posebne biračke spiskove imaju one nacionalne zajednice čiji pripadnici ne žive skoncentrisani u pojedinim sredinama.
„Teškoće sa upisom birača veće su u gradovima nego u manjim naseljima, a poseban problem ima Romska nacionalna zajednica, s obzirom na to da mnogi Romi nemaju lična dokumenta“, navodi se u saopštenju.
Rok za upis pripadnika nacionalnih zajednica u posebne biračke spiskove ističe 9. marta, a kako je danas ocenjeno, s obzirom na to da se birački spiskovi prave po prvi put, nacionalni saveti se sreću sa različitim problemima i vanrednim troškovima.
Sa prve sednice Saveta nacionalnih zajednica, kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić upućen je predlog Ministarstvu za ljudska i manjinska prava da obezbedi dodatna sredstva za svaku nacionalnu zajednicu za finansiranje troškova prilikom sačinjavanja biračkih spiskova.
Savet je predložio i pokrajinskoj Vladi da obezbedi dodatna sredstva za ove aktivnosti. U budžetu Vojvodine za 2010. godinu, za dotacije nacionalnim savetima planirano je 29,6 miliona dinara, što je oko tri puta više nego u prošloj godini.
Pokrajinski savet nacionalnih zajednica je radno telo pokrajinske vlade koje je obrazovano u cilju očuvanja, unapređenja i zaštite nacionalnih, etničkih, verskih, jezičkih i kulturnih posebnosti pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine.
Čine ga predsednici nacionalnih zajednica u Vojvodini i članovi Vlade Vojvodine zaduženi za ostvarivanje prava nacionalnih zajednica u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga