Sedlarević se žalila Poverenici zbog izjave Nikolića

Nikolić uvredio svaku ženu u Srbiji

22. sep 2015

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević uputila je danas Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i zvanično pritužbu na predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Nikolić je prošle nedelje na otvaranju Sipmozijuma Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske izjavio da je „ginekologija znanje o ženi, ako iko sme da se usudi da kaže da ga poseduje“. On je dodao i da se „ginekologija bavi ženom kojoj bi trebalo omogućiti da bude zdrava da bi mogla da odrasta, stvara i rađa“ i da je najvažniji zadatak države da izmeni zabrinjavajuću demografsku sliku Srbije i da se više rađa nego što umire.

Sedlarević je rekla da očekuje da će Poverenica za zaštitu ravnopravnosti postupiti po njenoj pritužbi, u skladu sa svojim ovlašćenjima.

„Očekujem i da će uvideti diskriminaciju zbog koje sam reagovala“, navela je poslanica LSV u Skupštini Vojvodine.

Sedlarević je ponovila da je Nikolić uvredio svaku ženu u Srbiji. Ona je istakla da je ginekologija grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema, dok način na koji je Nikolić to definisao svodi žene isključivo na njihov reproduktivni sistem.

Poslanica LSV je poručila i da je zadatak države da svakoj ženi omogući nesmetano školovanje i zdravstvenu zaštitu, a ne da je svede samo na njenu reproduktivnu funkciju.

„Pravo svake žene je da sama odlučuje o svom telu i tome da li će ili neće rađati“, navela je vojvođanska poslanica LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga