Sedlarević: Predsednik države uvredio sve žene

Nikolić svodi žene isključivo na njihov reproduktivni sistem

18. sep 2015

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević tražila je danas od Poverenice za ravnopravnost i svih drugih nadležnih institucija u Srbiji da hitno reaguju zbog izjave predsednika države Tomislava Nikolića, koji je kazao da je „ginekologija znanje o ženama, ako iko sme da se usudi da kaže da ga poseduje“.

Sedlarević, koja je ujedno i vojvođanska poslanica i predsednica Stručnog saveta za ravnopravnost polova LSV, ocenila je u pisanoj izjavi da je Nikolić takvom izjavom uvredio svaku ženu u Srbiji.

„Za njegovu i informaciju njegovih saradnika, ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema, dok način na koji je on to definisao svodi žene isključivo na njihov reproduktivni sistem“, navela je Sedlarević.

Ona je osudila i Nikolićeve reči da se „ginekologija bavi ženom kojoj bi trebalo omogućiti da bude zdrava da bi mogla da odrasta, stvara i rađa“ i da je najvažniji zadatak države  da izmeni zabrinjavajuću demografsku sliku Srbije i da se više rađa nego što umire.

„Zadatak države je da svakoj ženi omogući nesmetano školovanje i zdravstvenu zaštitu, a ne da je svede samo na njenu reproduktivnu funkciju. Pravo svake žene je da sama odlučuje o svom telu i tome da li će ili neće rađati. To piše i u Porodičnom zakonu Republike Srbije“, objasnila je funkcionerka LSV.

Pored svega toga, dodala je, „patron Evropske akademije nauka i umetnosti“ je uspeo da uvredi i ginekologe koji su se školovali i mukotrpno sticali znanja u koja on sumnja.

„Ovaj gaf po ko zna koji put za redom pokazuje da je predsednik države neuk, neobrazovan i površan. Danas zato što ne zna šta je ginekologija, ne razume ni pojam ravnopravnosti, ne razmišlja šta govori, ili šta su mu napisali da kaže“, poručila je Sedlarević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga