Sedlarević: Pokrenuti postupak protiv Ištvana Savaija

Poslanik Jobika preti tužbom i RTV

18. dec 2015

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević tražila je danas ponovo od nadležnih da zatvore kancelariju mađarske desničarske stranke Jobik u Senti.

Sedlarević je u pisanoj izjavi tražila da se protiv poslanika Jobika Ištvana Savaija pokrene postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Srbije i širenja međunacionalne mržnje.

„Da protiv Ištvana Savaija, potpredsednika Jobika koji je otvorio kancelariju u Senti, a zagovara prekrajanje granica ove države, Upravni inspektorat Ministarstva za lokalnu samoupravu  nije odgovorio pukom prekršajnom prijavom jer mu stranka nije registrovana u Srbiji, on ne bi bio u prilici da se ovoj zemlji smeje u lice i još preti tužbom Radio televiziji Vojvodine“, navela je Sedlarević.

Ona je objasnila da je Savaijevo obrazloženje da će ta kancelarija da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“ dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica, kao i o današnjoj izjavi da „kancelarija u Senti nije protiv Srbije“.

Sedlarević je navela i da, kada se tome doda da danas poručuje kako „ne planira da prihvati eventualne sankcije, jer ih ne smatra pravednim i pravnim“, pa još i preti preduzimanjem pravnih koraka protiv RTV Vojvodine, jasno je da je krajnje vreme da država odlučno odreaguje.

„Ako Srbija ima ikakve institucije iole zainteresovane da rade svoj posao i štite ovu zemlju i građane,  a naročito ako misle dobro međunacionalnim odnosima u Vojvodini, na izjave Savaija treba da reaguju tužilaštvo i nadležni organi“, poručila je funkcionerka LSV.

Ona je zaključila i da, u suprotnom, uz nesmetano i nekažnjeno divljanje srpskih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika u Vojvodini može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do mogućih međunacionalnih incidenata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga