Sedlarević: Odluka Hrvatske nanosi štetu evropskoj perspektivi regiona

I SVM negoduje zbog odluke Hrvatske

08. apr 2016

Odlukom da blokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o priključenju Srbije Evropskoj uniji, Republika Hrvatska nanosi veliku štetu ne samo evropskom putu Srbije, nego i evropskoj perspektivi regiona, izjavila je danas članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević.

Ona je u pisanoj izjavi poručila da, ukoliko aktuelno rukovodstvo Republike Hrvatske nije toga svesno, najmanje što se očekuje jeste da im to njihovi evropski partneri objasne.

„Ako ima mudrosti i iskrene želje za stabilnošću, pomirenjem, ukidanjem granica i rešavanjem svih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom, blokada evropskog puta je nešto što Republika Hrvatska nikako ne bi trebalo da učini“, ocenila je Sedlarević.

Funkcionerka LSV je dodala i da zahtevi Hrvatske u smislu pomoći hrvatskoj nacionalnoj zajednici, pitanju Haškog tribunala i suđenja za ratne zločine, od ovog momenta sigurno nisu bliže rešenja.

„Njihovom potezu u Republici Srbiji danas se raduje upravo Vojislav Šešelj“, ocenila je ona.

SVM negoduje zbog odluke Hrvatske

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je večeras da je sa nerazumevanjem primio informaciju da je Hrvatska, vezano za pitanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, blokirala pregovore o otvaranju 23. poglavlja, koje sadrži veoma važna pitanja za nacionalne zajednice.

Predsednik SVM Ištvan Pastor u pisanoj izjavi je ocenio da je to posebno zapanjujuće jer je hrvatska nacionalna zajednica bila veoma kooperativna tokom izrade Manjinskog akcionog plana, koju je Vlada Srbije usvojila 3. marta 2016. godine.

Ta strategija, po njegovim rečima, dugoročno, do dana pristupanja EU, propisuje šta Srbija treba da uradi po pitanju manjinskih nacionalnih zajednica.

Kako je obajsnio Pastor, poznato je da su u izradi posebnog Manjinskog akcionog plana, pored legitimnih predstavnika Hrvata, učestvovali i legitimni predstavnici Mađara kroz rad Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Manjinski akcioni plan je posle višemesečnog procesa usklađivanja podržao i usvojio i Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine.

“SVM se zalaže za što skorije otvaranje svih poglavlja o pristupanju, tako i poglavlja 23, a istovremeno smo ubeđeni i u to da o spornim pitanjima treba razgovarati u pripremnoj fazi kako bi se postigli usaglašeni stavovi, jer rešenje nije u tome da se skoro na ucenjivački način blokiraju započeti procesi”, poručio je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga