Sedlarević: Neophodne izmene Ustava Srbije

Time što ćete kancelariju nekog organa izmestiti iz Beograda u neku drugu sredinu niste uradili ništa da vlast zaista prenesete na nekog drugog, jer sva moć, vlast i novac ostaju u Beogradu.

15. dec 2010

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je danas da je za proces ozbiljne decentralizacije i regionalizacije države neophodna promena Ustava Srbije.

Sedlarevićeva je na okruglom stolu u Novom Sadu ocenila da je pozitivno što se težnje za regionalizacijom Srbije javljaju i u drugim delovima zemlje, a ne samo u Vojvodini.

Ona je upozorila da dekoncentracija vlasti ne znači i njenu decentralizaciju. „Time što ćete kancelariju nekog organa izmestiti iz Beograda u neku drugu sredinu niste uradili ništa da vlast zaista prenesete na nekog drugog, jer sva moć, vlast i novac ostaju u Beogradu, odnosno u centralnoj administraciji”, kazala je Sedlarevićeva.

Ona je ocenila da je preduslov demokratizacije jedne države upravo stepen snage njenih regiona i lokalnih samouprava. „Decentralizacija ne znači samo jačanje vojvođanske autonomije, nego i jačanje lokalnih samouprava”, poručila je Sedlarevićeva.

Prema njenim rečima, nigde u svetu ne postoje centralizovane države koje su istovremeno i demokratske.

Okrugli sto “Evropska iskustva u regionalizaciji i perspektive decentralizacije Srbije”, organizovao je Centar za regionalizam iz Novog Sada uz podršku nemačke fondacije Fridrih Ebert (Friedrich).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga