- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sedlarević: Ministarka narušava pravo žena na odluku o rađanju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila poruke ministarke bez portfelja zadužene za demografska pitanja i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović o abortusu, upozorivši da su najave restriktivnih mera u kontroli rađanja „bezobzirne i nimalo bezazlene“.

Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević ocenila je u saopštenju za javnost da ministarka takvim izjavama narušava pravo žena na odluku o rađanju.

„Odlučivanje o kontroli rađanja, kao i abortus i odluka da rodi dete, izbor je i neprikosnoveno pravo žene. Svaka od ovih odluka tiče se njenog života, zdravlja i stava. Odluku može da donese sama ili u dogovoru sa partnerom, ukoliko je to njena volja. Tu ministarka i država, kao ni crkva, niti bilo ko drugi nema prava da se meša„, poručila je Sedlarević.

Ona je dodala da najave nove organizacione šeme, po kojoj u odluci o obavljanju abortusa žena razgovara sa psihologom, ginekologom i socijalnim radnikom – dodatno stigmatizuje ovu odluku i narušava pravo žene na odluku o rađanju.

Maja Sedlarević ukazala je i da Porodični zakon izričito kaže da „žena ima pravo da odluči o rađanju deteta“.

„Daleko bolje rešenje od plaćenih slogana za podsticanje rađanja, bila bi pravovremena edukacija mladih o reproduktivnom zdravlju i kontraceptivnim sredstvima. Još bolja rešenja od raznoraznih komisija koje odlučuju o izvođenju abortusa bile bi ona koje bi radile na stvaranju uslova za više vrtića u naseljenim mestima, zdravstvenoj zaštiti dece i merama za usklađivanje rada i roditeljstva“, ocenila je.

Prema njenim rečima, umesto „skandaloznih predloženih mera“, država bi pre trebalo da obezbedi redovne i besplatne ginekološke preglede, nesmetanu mogućnost abortusa i bolju brigu o zdravlju žena, dostojanstvene uslove za rad i egzistenciju, mesto u vrtiću za svako dete, a ne da se bavi zadiranjem u intimu i planiranje porodice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!