Sedlarević: Decentralizacija nije bauk već preduslov ekonomskog razvoja

Decentralizacija i regionalizacija Republike Srbije su preduslov za ekonomski razvoj i viši životni standard građa…

25. feb 2010

sedlarevic.jpgDecentralizacija i regionalizacija Republike Srbije su preduslov za ekonomski razvoj i viši životni standard građanki i građana, ocenila je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević na današnjoj konferenciji „Decentralizacija Srbije – stanje, potrebe i prepreke“, koju su zajednički organizovali Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i novosadski Centar za regionalizam, uz podršku ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Otvarajući ovu dvodnevnu konferenciju, potpredsednica Sedlarević je naglasila da Evropska unija počiva na principu supsidijarnosti, principu prenošenja nivoa odlučivanja sa višeg na niži, koji omogućava da građani budu bliži procesu donošenja odluka a organi koji ih donose više zainteresovani za njihovo rešavanje.

„U evropskoj praksi se nedvosmisleno pokazalo da decentralizacija stabilizuje i jača državu, nikako je ne slabi, kako to protivnici decentralizacije tvrde. Zemlje koje su regionalizovane ili federalizovane mnogo bolje odgovaraju potrebama svojih građana, standard života u njima bolji, nema zabačenih i udaljenih regiona, ekonomija i privreda bolje funkcionišu, uvažavaju se secifičnosti regija, opština i gradova a građanima je lakše da se uključe u proces donošenja odluka koje se tiču njihovih života“, naglasila je potpredsednica Sedlarević.

Da je decentralizovana država efikasnija i isplativija za građane koji žive u njoj, prema rečima Sedlarevićeve, najbolje  govore i brojni primeri iz Evrope.

„U poslednje vreme gotovo sve zemlje u Evropi se decentralizuju, čak i tradicionalno snažno centralizovane kao što su Francuska ili Velika Britanija. Tu su, naravno, i primeri tradicionalno decentralizovanih zemalja, kakve su Švajcarska ili Nemačka, koje su među najbogatijim zemljama sveta, upravo zbog političke i fiskalne decentralizacije“, precizirala je Sedlarevićeva.

Potpredsednica Skupštine APV je naglasila da je neophodno učiniti velik napor i postići konsenzus svih društvenih činilaca da bi se utisak građanki i građana Srbije o neophodnosi procesa decentralizacije izmenio.

„U Srbiji je stvorena takva atmosfera da proces decentralizacije mnogi doživljavaju kao bauk što zahteva ozbiljan pristup i mnogo rada i truda kako bi se takvo mišljenje promenilo“, navela je Sedlarevićeva.

Ona je predstavila i istraživanje, urađeno za potrebe Skupštine evropskih regija (AER), koje je jasno pokazalo da su regioni koji imaju više nadležnosti uspešniji od drugih a da su države s većim stepenom decentralizacije uspešnije u ekonomskom smislu od centralizovanih država.

„Decentralizacija je naša šansa i decentralizija treba da bude sastavni deo procesa naših evropskih integracija, samo je pitanje koliko želimo i možemo da budemo efikasni“, naglasila je potpredsednica Sedlarević.

(PSINFO)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga