Sećanje na Nebojšu Popova u Centru za kulturnu dekontaminaciju

"Postao je komunista jer je bio levičar, a i iz istog razloga je prestao da bude komunista"

19. nov 2018

Tribina „Izazovi kritičkog mišljenja“ u znak sećanja na Nebojšu Popova, istaknutog sociologa, antiratnog aktiviste i velikog borca za slobodu i demokratiju, održana je večeras je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji udruženja Novi Optimizam.

Profesor medjunarodnog prava i pisac Tibor Varadi je, sećajući se dečačkih dana koje je za Popovim proveo u Zrenjaninu, ispričao da je Popov hteo kao mali da bude rvač a on plivač.

„Kasnije u životu ja sam morao često da plivam protiv struje, a Nebojša je izabrao teži put i u svemu je bio rvač… Postao je komunista jer je bio levičar, a i iz istog razloga je prestao da bude komunista“, rekao je Varadi.

Varadi je dodao da je Popov bio „autentičan disident“, koji bi to bio i u SSSR-u jer „nikada nije menjao svoje principe“.

Profesor filozofije, publicista i političar Dragoljub Mićunović, dugogodišnji saradnik i kolega Nebojše Popova, podsetio je da je Popov bio sociolog, doktor nauka, nastavnik, pisac i „u isto vreme alternativac koji je, na primer, kuvao pasulj radi ‘opasuljivanja’ građana“.

Mićunović je rekao da je Nebojša Popov u bivšoj Jugoslaviji „ušao u anale kao jedina osoba čija je odbranjena doktorska disertacija – štampana u knjigu, sudski osuđena da bude uništena“, što je i učinjeno.

Nebojša Popov je bio „autentični republikanac“, zaljubljen u republiku jer, kako je govorio, „bez republike nema demokratije“, naveo je Mićunović.

Izdavač i novinar Dragan Stojković je rekao da je Popov „ostavio veliki trag u poslednjih 50 godina“ i da je „veoma važno“ da se govori o liku i delu Nebojše Popova.

Povodom za diskusiju je zbornik radova „Nebojša Popov – Izazovi kritičkog mišljenja“ u kojoj su objavljena sećanja 31 autora. Knjigu je objavila zadruga Res publica iz Zrenjanina na 50-godišnjicu studentskih protesta 1968. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga