- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sećanje na Holokaust u Novom Sadu

Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) organizuje od 18. do 21. aprila u Novom Sadu seriju događaja “Sećanje na Holokaust” koja obuhvata konferenciju “Holokaust i filozofija”, tribinu, rad sa učenicima i studentima, te simpozijum “Učiti o Holokaustu: utopija ili šansa – obrazovne prakse i pedagoški izazovi”.

Program počinje u Sinagogi izložbom “Pisanje stradanja: vodič kroz publikacije o Holokaustu” autorke Biljane Albahari i dizajnerke Ornele Rezinović i koncertom hora Jevrejske opštine Novi Sad “Hašira”, a na otvaranju će govoriti pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine Vojvodine Mihály Nyilas, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi, direktor IFDT-a Univerziteta u Beogradu Petar Bojanić, te koordinator Regionalnog naučnog centra IFDT-a Márk Losoncz.

Konferencija “Holokaust i filozofija” u Klubu Jevrejske opštine, koja prethodi svečanom otvaranju, obuhvata panele na teme “Kako misliti Holokaust?”, “Kako svedočiti Holokaust?” i “Kako (ne) podneti Holokaust?”

Između ostalog, biće reči o mišljenju Holokausta i Hegelovoj filozofiji povesti, problemu zla u Šelingovim Istraživanjima o biti ljudske slobode i />Levinasovoj filozofiji hitlerizma, fenomenologiji nezamislivoga i Levinasovoj kritici hermeneutičke fenomenologije u svetlu debate o Holokaustu, sećanju na Holokaust u jugoslovenskoj i postjugoslovenskoj književnosti – transnacionalnim dimenzijama traumatskih sećanja na Balkanu, kao i o Albaharijevom predstavljanju Holokausta u kontekstu post-jugoslovenskih ratova. “Da li je Holokaust jedinstveni događaj?” i “Aušvic: skandal za mišljenje ili skandal mišljenja?” takođe su teme panela.

Za 19. april u Medija centru Vojvodine – Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, najavljena je tribina istoričara “Jevrejski identitet, antisemitizam i Holokaust”, koju će moderirati Milivoj Bešlin (IFDT), a kao učesnici su najavljeni Zoltán Dévavári (Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, Subotica), Milan Koljanin (Institut za savremenu istoriju, Beograd), Milovan Pisarri (Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu, Beograd) i Sanja Petrović Todosijević (Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd).

Školski dan o Holokaustu biće 20. april, kada će u Klubu Jevrejske opštine i Sinagogi biti organizovan rad sa učenicima i studentima o simbolima jevrejstva, životu novosadskih Jevreja, Jevrejima u Srbiji, antijevrejskim zakonima i nacističkoj ideologiji, uz projekciju filma “Sećanje” i razgovor sa preživelima.

Program se završava 21. aprila simpozijumom u “Učiti o Holokaustu: utopija ili šansa – obrazovne prakse i pedagoški izazovi”, koji će biti održan u Klubu Jevrejske opštine, a biće reči o Holokaustu kao pedagoškom izazovu, obrazovnim praksama i pedagoškim izazovima učenja o Holokaustu u osnovnim i srednjim školama, te o neformalnom obrazovanju i odnosu nevladinog sektora prema Holokaustu.

Program serije događaja “Sećanje na Holokaust” nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!