Sećanje na genocid u Srebrenici na Dan antifašizma

Ovo je poziv građankama i građanima da iskažu svoje saosećanje i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici

08. nov 2011

Pređen prag ćutanja o zločinu

Aktivistkinje i aktivisti organizacije „Žene u crnom“ položili su cveće na spomenik žrtvama ubijenim 1941. godine na Terazijama u Beogradu, i u Srebreničkoj ulici održali akciju u spomen žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, čime su obeležili Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Predstavnici ŽuC i umetnici novosadske Art klinike izveli su u Srebreničkoj ulici u 13 časova akciju “Prelazimo prag”, u okviru koje su odali poštu žrtvama srebreničkog genocida koji je jula 1995. izvršila Vojska Republike Srpske uz pomoć zvaničnog Beograda. Prisutni su prelazili drveni prag, rad Art klinike, na kome je istaknut broj 8372 ubijena Bošnjaka.

Koordinatorka “Žena u crnom” Staša Zajović rekla je za e-novine da je ova akcija prvenstveno etičkog karaktera.

“Ovo je poziv građankama i građanima da iskažu svoje saosećanje i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici. Dan brobe protiv fašizma nije slučajno izabran, pošto smatramo da je fašizam živ u ovoj zemlji i da je jedna od od njegovih manifestacija poricanje genocida u Srebrenici”, kazala je ona.

Zajovićeva dodaje da u Srbiji ne postoji politička volja da se napravi raskid sa zločinima počinjenim u ratovima iz devedesetih godina

“Institucijama nemamo šta da poručimo, jer od njih ništa ne očekujemo. Oni nemaju nikakav moralni kapacitet da se izjašnjavaju o ovim stvarima, to su pokazali mnogo puta. To rade samo onda kada imaju neke trgovačke interese”, ističe Zajovićeva.

“Ovakvim akcijama ne želimo samo da proizvedemo eksplicitnu reakciju na ono što se ranije dešavalo, već pokušavamo da kreiramo drugačiju javnost – javnost odgovornosti, solidarnosti, saosećanja, brige o drugima”, rekla je Staša Zajović.

Nakon performansa prag je vraćen u Muzej istorije Jugoslavije gde je izložen u okviru 52. Oktobarskog salona koji ove godine nosi naziv “Vreme je da se upoznamo”. Kako nam je rekao Nikola Džafo iz Art klinike, prag za sada neće ostati u Srebreničkoj ulici zbog komplikovane birokratske procedure.

“Žene u crnom” i Art klinika prethodno su u sredu položili cvece na spomenik žrtvama fašizma na Terazijama, a čitav događaj obezbeđivale su jedinice MUP Srbije.

Dušan Komarčević (e-novine)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga