Sećanje na etničko čišćenje u Prijedoru

Dana 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale se naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu prilikom izlaska iz kuća stave bele trake oko rukava

30. maja 2012

Nevladina organizacija Žene u crnom organizovaće sutra povodom Svetskog dana belih traka na Trgu Republike u Beogradu skup solidarnosti sa žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru i širom sveta.

U saopštenju te nevladine organizacije se podseća da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, i da prilikom izlaska iz kuća stave bele trake oko rukava.

„To je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, otvarani koncentracioni logori, silovanja i drugi zločini, i čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 odsto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor“, piše u saopštenju.

To je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi bele trake sa plavom Davidovom zvezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na taj način bili obeležene za istrebljenje.

Žene u crnom navode da opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama na bilo koji način odale poštu za patnje kroz koje su prošli.

„Ovaj čin ima za cilj podizanje svesti o borbi za dostojanstvo miliona žrtava masovnih zločina i nepravde. Od Prijedora do Johanesburga, od Džakarte do Lime, na ovaj dan dignimo glas protiv poricanja istine o počinjenim zločinima. Dajmo podršku ljudima širom sveta nad kojima je počinjen zločin zbog njihove rase, etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja“, navode Žene u crnom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga