Sećanje na 1.133 dece stradale na Kosovu od 1998. do 2000. godine

Izloženi predmeti i gračke koje su pripadala ubijenoj i nestaloj deci

06. nov 2020

Izložba „Bilo jednom, ne ponovilo se“ postavljena je u Dokumentacionom centru Kosova u Prištini, koji vodi Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), u znak sećanja na 1.133 dece, stradale kao posledica rata na Kosovu vođenog u periodu od 1998. do 2000. godine.

„Bilo jednom je uobičajen početak svake bajke. U ovom slučaju, radi se o početku priče o ratu. Iz nevinog ugla deteta otvara nam se jedan svet koji ne bi trebalo da pripada stvarnosti, poput bajke“, saopštili su organizatori izložbe.

Izložba je upriličena u staklenoj sobi unutar prostorije. U njoj su izloženi predmeti i gračke koje su pripadala ubijenoj i nestaloj deci. Izložba se gleda iz dečje perspektive jer ovi predmeti vise u vazduhu.

„Predmeti koji pripadaju deci podsećaju nas na svakodnevicu, monotoni život, na male, vredne stvari koje ne primećujemo uvek. Neki od tih predmeta govore nam o jednoj igri koja se tako, u tišini, nastavlja. Možda je to jedna igra, koja je pratila suživot sa ratom, a još uvek se odražava kroz sve ove predmete i šalje zračiće nežnog dečjeg pogleda koje mi vidimo, kao i iskre nade koje sećanje na njih čini večnim“, smatraju organizatori.

Kako se navodi, ovo je spomenik namenjen deci ubijenoj i nestaloj tokom rata o čijoj izgradnji se razgovaralo sa roditeljima i porodicama žrtava, te ova izložba izražava njihovu želju da ih se sećaju jedinim preostalim predmetima jednog prekinutog detinjstva.

U okviru izložbe ispisana su 1.133 imena stradale dece – 1.024 dece je ubijeno, a 109 dece nestalo. FHPK je i dalje u procesu provere, te ovaj spisak još uvek nije konačan i može biti podložan izmenama.

Kako je saopšteno iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), zbog pandemije koronavirusa izložba neće gostovati u Beogradu, ali je omogućen virtuelni obilazak. FHP je objavio je spisak imena u dnevnom listu Danas, kao i na svojim nalozima na Fejsbuku i Tviteru.

Izložba se održava u okviru projekta koji vodi FHPK, zajedno sa Fondom za humanitarno pravo i Udruženjem Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje. Podržana je u okviru drugog poziva Regionalne kancelarije za saradnju mladih i kofinansiranog od Fonda Ujedninjenih nacija za izgradnju mira.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga