- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SEČANJ: Sve manje dece

Predrag Milošević-Karasi, iz Demokratske stranke, po treći put je izabran za predsednika opštine Sečanj. Na konstitutivnoj sednici održanoj 6. juna za njega je glasalo 15 od ukupno 25 odbornika. Sednica je protekla bez incidenata, a za Karasija je glasalo 13 članova DS, jedan član LSV, ali i jedan predstavnik opozicione SNS. Ostalih četvoro odbornika iz redova SNS nije se ni pojavilo na konstitutivnoj sednici, a prvo zasedanje novog saziva bojkotovalo je i četvoro odbornika Socijalističke partije Srbije, i po jedan odbornik Srpske radikalne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije.

Majski izbori u opštini Sečanj protekli su bez većih kršenja izbornih pravila, a još u predizbornoj kampanji bilo je jasno da se dobrim rezultatima nadaju demokrate čiji je predstavnik Karasi u kampanju ušao sa pozicije predsednika opštine, te naprednjaci koji kasnije nisu krili razočaranje rezultatima.

Pobedu na izborim ubedljivo je odnela DS sa 45 odsto osvojenih glasova, SNS se izborila za 17, SPS-PUPS-JS za 11, LSV i SRS po šest, URS 5, dok LDP nije prešao cenzus.

Kuriozitet da je jedan od članova SNS došao na konstituivnu sednicu, pa čak i glasao za oponente odjeknula je tada srednjim Banatom. U pitanju je odbornik SNS Janoš Kormanjoš, koji je tada tvrdio da neće trpeti sankcije od strane partije. – Smatram da je u interesu svih građana opštine Sečanj, a i svih odbornika koji su izabrani od strane tih građana, da učestvujemo u radu lokalnog parlamenta, prokomentarisao je Kormanjoš.

Nezamenljivog Karasija podržava i opozicija

Predrag Milošević-Karasi: Nastavljamo starim putem (foto: www.jasatomic.org)

 

Prilikom konstituisanja većine, predsednik opštine Predrag Milošević-Karasi je podsetio da je lista DS u Sečnju, koju je predvodio, ostvarila najbolji rezultat u Srbiji, i da je na lokalnim izborima osvojila apsolutnu većinu, jer joj je, od ukupno 25 mandata, pripalo čak trinaest.

– To dokazuje veliki rad, mene kao predsednika, i mojih saradnika. Nastavljamo starim putem, onim koji smo obećali našim biračima još pre osam godina. Želja nam je da od Sečnja napravimo jednu malu, modernu opštinu u Banatu. Osnovni zadatak biće da zadržimo mladost ovde i da obezbedimo nove investicije, a nadam se da ćemo to i postići u naredne četiri godine – kazao je Milošević, nakon što je ponovo izabran za predsednika opštine.

Pošto je u sali bilo dovoljno odbornika, osim predsednika opštine, izabrani su 6. junа i članovi Opštinskog veća, koje sada broji dva člana više, ali i predsednica Skupštine. Ovu funkciju od tada obavlja Biljana Savović. Za sekretara Skupštine opštine postavljena je Dragana Čorlija, a za zamenika predsednika Skupštine Jasmina Gaćinović. Mandati su verifikovani samo onim odbornicima koji su se pojavili na konstitutivnoj sednici. Ostali, iz redova opozicije, tada nisu položili zakletvu.

Nekoliko meseci posle utvrđivanja opštinske vlasti, Karasi Sečnjom vlada suvereno, a sednice skupštine i dalje bojkotuje opozicija koja Karasija optužuje za samovolju, propadanje opštine i nefer uslove za izbore u Sečnju.

Od oktobra u sečanjskoj opštini vlast podržava i SNS na osnovu sporazuma koji je deo članova potpisao sa Demokratskom strankom. Karasi je tada naglasio da su kod njega, kao predsednika opštine, otvorena vrata za sve iz redova opozicije, te da na razvoju opštine treba da rade svi zajedno, a da na sledećim izborima građani ocene ko je najbolje radio. Takvim koalicionim sporazumom nije bio zadovoljan deo članstva SNS. Oni kažu da to nije bio stav opštinskog odbora, iako postoji zapisnik u kojem se vidi da je sedmoro naprednjaka glasalo za, a četvoro protiv. Milimirka Antić, nosilac liste SNS u Sečnju istakla je da ova stranka nije podržala DS, jer demokrate već imaju apsolutnu vlast u opštini i odbacila optužbe da je koalicija napravljena zarad koristi nekoliko pojedinaca iz njene stranke.

Miomira Milošević iz SNS kaže da su odbornici u koaliciju sa demokratama ušli uz blagoslov vrha stranke kako bi ispunili predizborna obećanja. – Blokiranjem Skupštine nismo mogli da postignemo ništa. Građani su nam dali mandat i mi ćemo ga ispuniti – rekla je Miloševićeva.

Sečanj ima tri javna preduzeća: Javno-komunalno, Javno-stambeno i Javno preduzeće radudifuzne delatnosti “Radio Sečanj”. Nova vlast nije menjala čelne ljude javnih preduzeća, a samo je imenovana nova direktorica Centra za socijalni rad Milimirka Antić (SNS), inače socijalna radnica. Nakon sklapanja koalicije DS-SNS izabrana su i dva zamenika predsednika Skupštine opštine: Ljiljana Kitić i Milan Kordić, a za člana Opštinskog veća izabran je Damir Đurić.

Devet odbornika iz redova SPS, SNS, URS i SRS nisu verifikovali mandate niti su dolazili na sednice parlamenta. Opozicija je predala čak 16 žalbi Upravnom sudu po raznim osnovama, od čega je 13 odbačeno, a tri su još u procesu.

Mala ruralna opština

Sečanj danas ima 13.800 stanovnika i visoku stopu nezaposlenosti. Prema podacima Agencije za strana ulaganja i promociju (SIEPA) nezaposlenih je ovde trenutno 29,4 odsto, odnosno 1.710 radno sposobnih muškaraca i žena. U skladu s tim, opština je uspela da smanji broj zaposlenih u javnoj upravi na 59, što je bezmalo u skladu sa evropskom formulom koja glasi: četiri zaposlena na hiljadu stanovnika.

– Mi smo mala ruralna opština i kod nas je nezaposlenost veoma velika. Spadamo u četvrtu grupu opština po nerazvijenosti, a takva je situacija i u našem komšiluku u Žitištu i Novoj Crnji – objašnjava zamenik predsednika opštine Slobodan Repac.

Kako bi privukli investitore, Sečanjci su osposobili industrijsku zonu kod naseljenog mesta Sečanj u kojoj trenutno posluju “Ekofit” fabrika koncentrovane hrane za ribu i kućnje ljubimce, te “Cimos”, koparska firma koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih delova za automobile.

Repac kaže da ima još mesta za nekoliko industrijskih pogona, a da traju pregovori za izgradnju poljoprivredne hladnjače. – Mi smo uglavnom ratarski kraj koji sve više naginje voćarstvu. Dobro bi nam došla jedna hladnjača jer na potesu od Sečnja do Zrenjanina nema ni jedne, a sirovine za nju kod nas svakako ima – kaže Repac.

Najveći infrastrukturni problem koji sečanj danas ima je snabdevanje električnom energijom. Kako fabrika “Cimos” troši mnogo struje, postoji opasnost da cela opština zapadne u problem. Kako bi se to predupredilo, uz pomoć Vlade Vojvodine i Elektrodistribucije sada se gradi dalekovod od Begejaca ka Sečnju koji će na duže rešiti taj problem.

Jaša Tomić-Fenj: Biće ponovo granični prelaz (privremeno će biti pušten u upotrebu tokom novogodišnjih i božićnih praznika)

Celo područje srednjeg Banata ima dosta nevolja sa podzemnim vodama i nedostatkom kanala za odvodnjavanje. Sečanj je u samom epicentru ove pojave koja često uništava useve i dovodi do izlivanja septičkih jama u domaćinstvima. Repac kaže da opština ima plan za odvodnjavanje podzemnih voda, ali da sanacija celog opštinskog terena košta daleko više nego što tako mala lokalna samouprava može da finansira. – Radi se onoliko koliko nam količina novca dozvoljava. Upravo smo dobili 18 miliona dinara od Vlade Vojvodine koje ćemo uložiti u čišćenje dela Kanala DTD koji je i ranije služio za odvodnjavanje sa naših njiva – objašnjava Repac.

Najveći komunalni problemi u Sečnju su zastarela oprema u preduzećima. Javno komunalno preduzeće ima samo jedan kamion za iznošenje smeća, neuređene su deponije. Postoji plan da se napravi regionalna deponija na potesu od Sečnja prema Zrenjaninu, o čemu se priča već desetak godina, ali još ništa nije urađeno jer opština nema dovoljno novca da sama dovrši ovaj projekat. Opština je završila i Lokalni plan upravljanja otpadom kojim je predviđeno uređenje opštinskih deponija. Plan važi do 2020. godine, ali još uvek ništa konkretno po tom pitanju nije učinjeno.

Drugi veliki problem je kanalizacija. Za sada je ona urađena u naseljenom mestu Sečanj, a završena je dokumentacija za još dva opštinska mesta. Sadašnja vlast čeka konkurse Pokrajine i Republike, jer sama iz budžeta taj posao ne može ni da počne.

Budžet opštine Sečanj za ovu godinu bio je planiran na 324 miliona dinara, ali još treba da se vidi koliko je zaista bio, kada bude gotov završni račun. U budžetu nema posebne stavke određene za poljoprivredu, iako je Sečanj gotovo isključivo poljoprivredna opština. – Pokušavamo da nekim stimulativnim sredstvima pomognemo ratarima, ali pošto nemamo razvojni već samo socijalni budžet, posebnog fonda za poljoprivredu nemamo – kaže Repac.

Tri uzastopna mandata Karasija

Predrag Milošević-Karasi, višestruki predednik opštine (foto: www.jasatomic.org)

Predrag Milošević Karasi rođen je 1964. godine u Zrenjaninu. Završio je OŠ “Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu, nakon čega je pohađao Karlovačku gimnaziju, gde je bio đak generacije. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U politiku je ušao kao član grupe građana ispred koje je 2004.godine izabran za predsednika opštine Sečanj po većinskom izbornom sistemu.
Po drugi put izabran je 2008. godine za predsednika opštine iz reda odbornika na predlog Odborničke grupe “Grupe građana“, a uz podršku DS i G17. Tada je izabran i za pokrajinskog poslanika po većinskom izbornom sistemu. Na poslednjim izborima 2012. godine po treći put je izabran za predsednika opštine iz reda odbornika na predlog Odborničke grupe DS.
Za sebe kaže da je evropski orijentisan, da opštinu vodi u skladu sa evrointegracijama sa primarnim ciljem privlačenja stranog kapitala i stavljanja u funkciju graničnog prelaza Jaša Tomić–Fenj, kako drumskog, tako i železničkog, u skladu sa međunarodnim propisima.

U vrhu po starosti

Pored velikog broja nezaposlenih, Sečanj ima i nezavidan broj socijalno ugroženih stanovnika. Opština je osnovala socijalni fond u cilju opskrbljivanja, pre svega, zdravstvene zaštite. Po starosnoj strukturi Sečanj je u vrhu u Srbiji po starosti stanovništva. Zahtevi za specijalističkim pregledima i lečenjima ovde su češći nego na drugim mestima, te opština finansira deo putnih troškova pacijenata do Zrenjanina i deo zdravstvenih usluga. U opštini postoji takođe jednokratna pomoć za koju se mesečno izdvaja 150.000 dinara. Finansira se i pomoć u kući, a u tom poslu radi 10 geronto-domaćica.

Sečanj danas ima osam osnovnih škola i isto toliko obdaništa, čiji kapaciteti uveliko prevazilaze broj dece koja ih pohađaju. Odeljenja su s godinama sve manja pa u Sečnju očekuju da bi država uskoro mogla da ukine neke od njih zbog veoma malog broja đaka. U opštinskom budžetu ova oblast predstavlja veliku stavku.

– Obrazovanje je najveća stavka u našem budžetu jer je opština po zakonu dužna da snosi materijalne troškove funkcionisanja škola i obdaništa. Imamo jako veliki broj prosvetnih radnika koji do nas putuju iz Zrenjanina, Novog Sada i drugih mesta, što prilično mnogo košta – kaže Repac.

Opštinsko veće nedavno je promenilo cene usluga Predškolske ustanove koje su “mirovale” od 2008. godine. Prema novom cenovniku, celodnevni boravak sada košta 10.000, a poludnevni 5.000 dinara, cena užine je 1.000 dinara, a u celodnevnom boravku (užina i ručak) 2.000, dok je cena užine za učenike osnovnih škola 1.000 dinara. Pri tome, odobreno je regresiranje boravka i užine za decu čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbeđenja.

Sečanjska opština ima skromnu internetsku prezentaciju na adresi www.secanj.rs. Na sajtu je moguće naći osnovne podatke o opštini, spisak biranih funkcionera, kontakte i spisak usluga koju opština obezbeđuje. Elektronske komunikacije sa strankama nema. Ne postoji elektronska baza podataka, za dokumenta je još uvek potrebno lično doći u zgradu opštine koja ih odmah izrađuje.

Zamenik predsednika opštine Slobodan Repac kaže da će opština vrlo brzo biti interno umrežena te da se radi na tome da građani uskoro počnu sa vlašću da komuniciraju elektronskim putem. – Spremamo aplikaciju “Virtuelni matičar”, a planiramo i “Sistem 48”. Mi smo jako mala opština i sva korespodencija sa strankama ide preko pisarnice. Pokušavali smo da osposobimo uslužni centar, ali on nije još zaživeo – kaže Repac.

Sve odluke koje opštinsko veće donosi izlaze redovno u lokalnom službenom listu, gde se redovno objavljuju informacije o budžetu, završni računi i drugi dokumenti. Službeni glasnik moguće je dobiti u opštini, ali u elektronskom formatu (pdf) gotovo nemoguće.

Strategija za razvoj kulture u Sečnju ne postoji. Opština finansira Biblioteku, Obrazovno-kulturni centar, Kulturno-prosvetnu zajednicu, a plan za razvoj kulture je trenutno u izradi. Na jednoj od poslednjih sednica Opštinskog veća funkcioneri su doneli odluku o formiranju radnog tela čiji je zadatak osnivanje muzeja (depadansa) u sečanjskoj opštini, koji će biti ispostava Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ni turizam nije u boljem položaju. Postoji plan za razvoj ove oblasti, ali je sa malim budžetom poput sečanjskog teško izvodljiv. Opština tako planira izgradnju Ribolovnog centra sa kupalištem u selu Krajišnik, završetak Sportske hale u Sečnju, izgradnju pešačke staze od 1.000 metara na nasipu reke Tamiš i uređenje plaža.

Petar Klaić (Autonomija)
Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!