SEČANJ: Opozicija vlasti nudi pomoć

Budžet za krpljenje rupa, nezaposlenost 40 odsto

31. dec 2013

Sečanj je jedna od vojvođanskih opština koje su odolele naletu prekomponovanja vlasti. Demokratska stranke je osvojila apsolutnu većinu i ponovo na čelo Sečnja dovela Predraga Miloševića Karasija. Od konstituisanja Skupštine opštine do danas u opoziciji su ostali SPS, PUPS, JS, SRS, SNS, DSS i URS. Sa druge strane DS i LSV formirali su većinu uz podršku naprednjaka Janoša Kormanjoša.

Politička slika se, od konstituisanja opštinskih organa do danas, nije menjala. Karasi je ponovo pokazao da povremeno ume da prevede opoziciju na svoju stranu, dok je opozicija počela da zbija redove. Na jednoj od poslednjih sednica Skupštine Sečnja oformljene su dve nove odborničke grupe. U jednoj se sada nalaze SPS, PUPS, JS, SRS koji su za šefa grupe odabrali Aleksandra Budišu. Druga opoziciona odbornička grupa pod nazivom „Za bolji život u opštini Sečanj“ obuhvatila je SNS, DSS i URS sa predsednikom Slavkom Prošićem.

Opozicija, koja ne može da namakne većinu za prekomponovanje bez privlačenja pojedinih demokrata u svoje redove svoje delovanje svela je, između ostalog, na apele o potrebi zajedničkog delovanja sa pozicijom u interesu građana. Stoga je predsednik opštine Predrag Milošević pozvao odbornike da mu pomognu u rešavanju problema.

Poziv predsednika opštine Miloševića prihvatile su ove opozicione odborničke grupe, ali do pojedinačnih sastanaka koj nije došlo. Šef odborničke grupe SPS-PUPS-JS Aleksandar Budiša kaže da će se rado odazvati tom pozivu jer smatra da njegova stranka ima dovoljno kvalitetnih kadrova koji mogu konstruktivno da pomognu opštinu. – Mi smo spremni da pomognemo svojim predlozima i savetima. Nema smisla da napadamo sadašnju vlast koja ne može pasti pre isteka mandata, ali još kako možemo da damo svoj doprinos, bez obzira na sve. – kaže Budiša. Prema njegovim rečima ne postoji šansa da se u Sečnju desi prekomponovanje vlasti jer Demokratska stranka ima bezmalo apsolutnu većinu.

Budžet za krpljenje rupa 

Kako je Sečanj jedna od najsiromašnijih opština u Vojvodini, sa brojnim nagomilanim problemima, budžet joj ne dozvoljava da se upušta u velike kapitalne projekte. Ovogodišnji budžet nije prešao 286 miliona dinara od čega je nešto više od 90 miliona došlo kroz transferna sredstva iz budžeta Srbije. Sam podatak da čak trećinu opštinskog budžeta čini transfer dovoljno govori o socijalnoj komponenti opštinske kase. Pored krpljenja putne mreže i ulaganja u završetak kanalizacione mreže u mestu Sečanj i drugih tekućih komunalnih poslova, o većim projektima nema ni reči.

Secanj

Nezaposlenost oko 40 odsto

Prema rečima Marka Ivaniševića iz opštinske administracije, jedan od glavnih infrastrukturnih problema je nepouzdano snabdevanje električnom energijom. – Taj problem podjednako imaju i stanovnici i privredni subjekti. Po tom pitanjuu usvojen je plan detaljne regulacije za izgradnju dalekovoda jačine 20 kilovata, čiji završetak se predviđa krajem 2014. Godine – kaže Ivanišević.

Još jedan od problema Sečnja je i nepostojanje kanalizacione mreže u mesnim zajednicama (selima u okolini). Ta mesta počivaju na septičkim jamama što stvara ogroman problem u očuvanju kvaliteta vode. – U MZ Sečanj izgrađena je kanalizaciona mreža, ali se čeka završetak izgradnje prečistača otpadnih voda, što će rešiti deo ovih problema – kaže Ivanišević.

Prema njegovim rečima, što se tiče ostatka infrastrukture, Sečanj nije u lošem položaju. Ona, kako kaže, prevazilazi više puta potrebe broja stanovnika koje opština ima. U takvim okolnostima jedan od većih projekata koje Sečanj trenutno baštini je postavljanje optičkog kabla u opštini. Investicija vredna dva miliona evra trebalo bi da podigne standarde u ovom mestu, a opštinske vlasti su tokom ove godine optičkim kablovima sa Sečnjom spajali okolna sela.

Jedna od većih investicija koje čekaju ovu, ali i okolne opštine, jeste izgradnja regionalne deponije. Karasi kaže da bi taj problem moga da bude rešavan uz pomoć partnera iz Švedske i Rusije, sa kojima su ostvareni kontakti. U poseti Švedskoj, sa Karasijem bio je i gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

– U našoj opštini, u svakoj od deset mesnih zajednica, imamo poteškoća sa deponijama i odlaganjem otpada. Naravno, Švedska je pravo mesto za edukaciju u ovoj oblasti, posetili smo niz objekata, videli impresivan reciklažni centar, njihovu regionalnu deponiju, kompostilište, i upoznali mogućnosti efikasnog rešenja tog problema. Ovaj susret znači još jednu podršku partnerskom projektu Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Zrenjanin“, u koji su uključene opštine Zrenjanin, Sečanj, Žitište, Kovačica i Titel. – rekao je tom prilikom Milošević.

Javna preduzeća na ivici opstanka 

Aleksandar Budiša iz SPS kaže da je jedna od većih nevolja to što Sečanj iz godine u godinu ima socijalan budžet kojim ne mogu da se finansiraju ozbiljniji projekti.  – Zbog smanjenja transfera iz Republike prema opštini, budžet je mali i nedostatan. Mislim da bismo morali biti agresivniji prema Pokrajini i Republici, kako bi se infrastrukturni projekti završavali. Jedan od većih problema koji smo imali bilo je grejanje u opštini jer naše Javno komunalno preduzeće nije moglo da izmiruje obaveze. U dogovoru sa JP Srbijagas dug je reprogramiran, pa smo i to prebrinuli. Inače, stanje je takvo da opština iz budžeta, osim što finansira rad ustanova čiji je osnivač, dotira i javna preduzeća. Da ne bude neke sumnje, ta preduzeća su mala, u njima nije bilo masovnih zapošljavanja, ali ipak teško funkcionišu bez pomoći iz opštinske kase – objašnjava Budiša.

Opština javnim preduzećima ne finansira investicije, ali zato izdvaja subvencije. Ove godine za njihovo funkcionisanje potrošeno je 8,3 miliona dinara poreskih obveznika.

Loša situacija u javnim preduzećima delimično je nastala i zbog velikih potraživanja od građana koji ne izmiruju svoje obaveze redovno. U nezavidnom položaju je Javno stambeno preduzeće, a za opstanak se bori i Radio Sečanj. Predsednik opštine je stoga raspisao javni konkurs za direktore ovih institucija pa je tako za direktora Javnog komunalnog preduzeća izabran Milenko Vilić, za direktora Radio Sečnja Bratislav Šulović i za direktora Javnog stambenog preduzeća Novak Zubac. Oni su bili i dosadašnji direktori i jedini kandidati na raspisanom konkursu za ove funkcije.

Kuriozitet je da za izbor direktora radija nijedan glas nije bio protiv. Poslovanjem i izveštavanjem ovog medija zadovoljna je i opozicija koja apeluje da treba sve učiniti da se radio bolje tehnički opremi. Radio Sečanj je samo ove godine iz opštinske kase dobio više od 7,4 miliona dinara.

Nezaposlenost 40 odsto 

U opštini nisu želeli da preciziraju koliko tačno zaposlenih ima u administraciji, i drugih budžetskih korisnika ali su rekli da se iz budžeta za njihove plate izdvaja 14,46 odsto ili bezmalo 50 miliona dinara godišnje. Prema poslednjim dostupnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti ovde je 39,54 odsto. Bez ikakvog zaposlenja trenutno je 1.613 Sečanjaca, dok je njih 1.898 u nekoj vrsti radnog odnosa.

Secanj_grb_banat

Grb Sečnja

Privlačenje investicija, kako stranih tako i domaćih, ne ide onako kako bi u Sečnju želeli. Ove godine nije bilo niti jedne najave investicija, a opština ima formirane radne zone na svojoj teritoriji. Kako kažu, radna zona u naseljenom mestu Sečanj najbolje je infrastrukturno opremljena i već duže vreme čeka potencijalne donosioce posla. Opremanje radnih zona traje već tri godine i Sečanj je, kako kažu u administraciji, uložio „značajna sredstva“ u taj posao.
Veći deo ovdašnjeg stanovništva i danas se bavi poljoprivredom. Do novembra ove godine u ovu oblast uloženo je oko 16 miliona dinara. Pošto opština nema agrarni budžet, nema ni podsticaja za poljoprivrednike pojedinačno. Sav novac koji se sakupi od izdavanja državnog zemljišta raspoređuje se prema godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za komasaciju, dobrovoljnog grupisanja parcela, odvodnjavanje i navodnjavanje, obeležavanje parcela, uređenje atarskih puteva, poljočuvarsku službu, kontrolu kvaliteta zemljišta i drugo.

Celo područje srednjeg Banata ima dosta nevolja sa podzemnim vodama i nedostatkom kanala za odvodnjavanje. Sečanj je u samom epicentru ove pojave koja često uništava useve i dovodi do izlivanja septičkih jama u domaćinstvima. Opština ima plan za odvodnjavanje podzemnih voda, ali sanacija celog opštinskog terena košta daleko više nego što tako mala lokalna samouprava može da finansira. Radi se onoliko koliko novca ima, a poslednja veća pomoć bila je iz budžeta AP Vojvodine, kada je Sečanj dobio 18 miliona dinara upravo za ovu namenu. No to je bilo 2012. godine.

Opština starih ljudi 

Budući da je Sečanj jedna od najsiromašnijih opština u Vojvodini, velika je potreba i za socijalnim davanjima. Po starosnoj strukturi ova srednjobanatska opština je u vrhu u Srbiji po starosti stanovništva. Zahtevi za specijalističkim pregledima i lečenjima ovde su češći nego na drugim mestima te opština finansira deo putnih troškova pacijenata do Zrenjanina i deo zdravstvenih usluga. Potražnja za socijalnom pomoći je velika, a opština ima sistem jednokratne pomoći ugroženim licima. To je fond koji je ove godine do novembra bio „težak“ 3,2 miliona dinara.

Za obrazovanje iz opštinske kase ove je godine izdvojeno 26,6 miliona za osnovce i 6,4 miliona dinara za srednjoškolce. Učenicima koji moraju da putuju do škole Sečanj plaća autobuski prevoz za šta izdvaja 5,6 miliona dinara. U opštini kažu da je kapacitet predškolske ustanove sasvim zadovoljavajući jer ovde postoji visok negativni prirodni priraštaj. Lista čekanja nema, radno vreme je uglavnom prilagođeno potrebama roditelja. Ovde se redovno iz budžeta izdvaja i novac za podršku obrazovanja Roma koji su na ivici siromaštva, a redovno pohađaju nastavu. Pored toga, OŠ “Braća Stefanović” iz Neuzine, jedina je škola sa teritorije opštine Sečanj koja  je uključena u projekat Ministarstva prosvete i Evropske unije “Druga šansa”. U pitanju je osnovno obrazovanje odraslih pa je za opremanje škole EU izdvojila 300.000 evra.

Opština Sečanj nema uslužni centar i elektronsku pisarnicu. Odluke o javnim nabavkama, troškovnicima administracije moguće je dobiti u pisarnici, ali ne i elektronskim putem. Takođe ne postoji ni Kancelarija za pisanje projekata. Dosadašnja praksa bila je, kako kažu u opštini, da rukovodioci pojedinih odeljenja prate konkurse iz njihovog delokruga rada i sami pišu projekte kojima apliciraju. Kao primer ističu projekat „Razvoj savremene evropske lokalne samouprave Sečanj uspostavljanjem kancelarije za lokalni ekonomski razvoj“. Još jedan od projekata koji su Sečanjci uspeli da proguraju je izrada Međunarodnog regionalnog ekološkog akcionog plana koji je finansirala Evropska unija kroz IPA programe u oblasti prekogranične saradnje.

Secanj webUz pomenuti Radio Sečanj, koji je jedini medij koji prati rad lokalne samouprave, opština ima i zvaničnu veb stranicu koja je više od jedne godine u rekonstrukciji. Iako sajt funkcioniše, te se na njemu mogu naći osnovni podaci o opštini, kontakti i ostali bazični podaci, na njemu se ne ažuriraju vesti, nema istaknutih odluka Opštinskog veća, Skupštine. Nadalje, na sajtu nema ni dokumenata o radu opštinske administracije: službenog lista, odluka o budžetu i drugih, javnosti, interesantnih, podataka. Hoće li zvanična elektronska stranica Sečnja proraditi u skorije vreme, u opštini nisu mogli da kažu.

Petar Klaić 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga