SE pozvao Srbiju da podstiče dijalog, sprovede reforme, poboljša položaj medija

"Srbija treba da poboljša situaciju u medijima, istraži napade na novinare i stvori uslove koji će omogućiti civilnom društvu i nezavisnim medijima da izraze kritičke stavove"

26. jan 2021

Parlamentarna skupština Saveta Evrope ocenila je da je Srbija ostvarila ograničen ili nikakav napredak u više oblasti i pozvala vlasti da podstiču dijalog, sprovedu reforme i unaprede položaj nezavisnih institucija i medija.

Srbija se poziva da podstiče inkluzivni dijalog sa svim političkim strankama kako bi se osigurao pluralizam stavova tokom pripreme reformi koje se očekuju u okviru postupka praćenja, a posebno promene Ustava radi jačanja neazavisnosti sudstva, navodi se u sinoć usvojenoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U rezoluciji usvojenoj na osnovu izveštaja o napretku zemalja obuhvaćenih procedurom punog monitoringa među kojima je i Srbija, poslanici su pozvali Beograd i da ojača položaj i delovanje nezavisnih institucija.

Srbija se dalje poziva i da preispita izborno zakonodavstvo na osnovu konsenzusa glavnih političkih snaga kako bi se izgradilo poverenje u izborne procese i obezbedili pošteni izborni uslovi u budućnosti.

Takođe, navodi se u tekstu, Srbija treba da poboljša situaciju u medijima, istraži napade na novinare i stvori uslove koji će omogućiti civilnom društvu i nezavisnim medijima da izraze kritičke stavove i obezbede čvrst nadzor javnih institucija koji će dovesti do potrebnih provera i ravnoteža u demokratskom društvu.

Parlamentarci SE pozivaju i da se zauzme čvrst stav protiv govora mržnje koji podstiče neprijateljstvo prema novinarima, aktivistima za ljudska prava i političkim protivnicima.

Kao pozitivan razvoj u i Srbiji u izveštaju se navode obnova dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU posle 20 meseci zastoja i uspostavljanje mini Šengen zone za jačanje saradnje sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

U isto vreme, izaražava se zabrinutost zbog toga što je u Srbiji ostvaren ograničen ili nikakav napredak u važnim oblastima, kao i zbog problema vezanih za izbore održane u junu 2020, uključujući bojkot opozicionih stranaka što je, uprkos snižavanju cenzusa, rezultiralo formiranjem parlamenta bez opozicije (s izuzetkom poslanika nekih manjinskih partija).

Poslanici SE kao razlog za zabrinutost, kada je reč o Srbiji, navode i način upravljanja pandemijom kovida-19 tokom izborne kampanje i nesrazmernu primenu sile od strane policije na protestima početkom jula.

U rezoluciji se spominju i ograničavanje slobode medija, napadi na novinare i finansijska istrage kojoj su podvrgnute nevladine organizacije i aktivisti za ljudska prava.

Poslanica iz Srbije Aleksandra Tomić koja je učestvovala u raspravi ocenila je da deo rezolucije koji se odnosi na Srbiju „sadrži neke netačne informacije“.

Procedurom punog monitoringa u SE obuhvaćeo je 11 zemalja (Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Poljska, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina) a tri zemlje (Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija) uključene su u proceduru dijaloga nakon monitoringa.

U sinoć usvojenoj rezoluciji sadržane su preporuke i konstatovan napredak i nedostaci za svih 14 zemalja.

Redovno zimsko zasedanje PS Saveta Evrope počelo je juče i traje do 28. januara. Parlament SE prvi put, zbog pandemije korona virusa, zaseda hibridno – deo poslanika fizički je u Strazburu a deo učestvuje putem video-konferencijske veze.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga