SDU: Za dostojanstven rad potrebna solidarna borba

"U Srbiji su prošle godine 53 radnika poginula na radnom mestu, a taj tragični rekord posledica je nedostatka političke volje da se sprovedu propisi o bezbednosti"

30. apr 2019

Socijaldemoikratska unija (SDU) je danas ocenila da se za dostojanstven rad i život u Srbiji moguće izboriti samo solidarnom borbom svih progresivnih društvenih snaga.

„U Srbiji su prošle godine 53 radnika poginula na radnom mestu, najviše od 2006. godine, a taj tragični rekord posledica je nedostatka političke volje da se sprovedu propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i dramatičnog porasta siromaštva, zbog kog radnici nemaju izbora osim da pristanu na nebezbedne uslove rada“, upozorila je u saopštenju SDU.

Dodaje se da se ovogodišnji Međunarodni praznik rada obeležava „sa strepnjom da će tragične posledice kapitalističke eksploatacije samo eskalirati“.

Vlada priprema donošenje zakona o privatnim agencijama za iznajmljivanje radnika, koji će smanjiti zarade i još više ugroziti bezbednost na radu. Nacrt tog zakona koji je Ministarstvo rada predstavilo krajem prošle godine, predviđao je izvesna ograničenja ‘rada na lizing’, ali kako sada stvari stoje, ta će ograničenja biti izbačena iz konačne verzije, na zahtev velikih kompanija i privatnih agencija za iznajmljivanje radnika“, ukazala je SDU.

Kako je navedeno, „legalizacijom nekontrolisanog ‘rada na lizing’ praktično se stavlja van snage ionako loš Zakon o radu – radnici će svakodnevno odlaziti na posao za još manje nadnice, sa još većim rizikom da li će se s posla vratiti živi i zdravi„.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga