- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SDS: Presudu pripadnicima JSO je stav aktuelne vlasti

Socijaldemokratska stranka (SDS) osudila je izricanje oslobađajuće presude pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog pobune 2001. godine i navela da je to pre svega politički stav aktuelne vlasti.

„Ovakvu presudu ocenjujemo pre svega kao politički stav ove vlasti i kontinuitet njihove politike koju su isti pojedinci na vlasti vodili i pre atentata na Zorana Đinđića, ali i opasnu poruku javnosti da živimo u kriminalizovanoj Srbiji u kojoj se aboliraju ne samo narko karteli, već i atentatori“, navodi se u saopštenju.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike JSO optužene za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da je opšta kriminalizacija Srbije pod vlašću predsednika Srbije Aleksandra Vučića krunisana oslobađajućim presudama atentatorima na Đinđića.

U Vučićevoj Srbiji državni udar je ako neki tabloid iznese laž o njemu, ali oružana pobuna atentatora na premijera države je legitimni vid protesta, a ne udar na državu“, naveo je Tadić, koji je i nekadašnji predsednik Srbije.

On je rekao da se Vučić „u maniru govoreći jedno, a radeći sasvim drugo“, hvali prihvatanjem Đinđićeve politike i obećava izgradnju spomenika Đinđiću, dok je „pravo i nepromenjeno lice Vučićeve politike viđeno danas u sudnici u kojoj su oslobođeni atentatori“.

SDS je naveo da oslobađajuća presuda za Đinđićeve atentatore nije za čuđenje „budući da je izricanju presude prisustvovao i Vučićev politički mentor (predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav) Šešelj, koji je došao da pruži podršku atentatorima i ponudi dokaze za obnavljanje postupka za atentat na Đinđića“.

„Nekada su Vučić i Šešelj bili zajedno u istoj stranci, čiji članovi su bili i pripadnici zemunskog klana. Međutim, Šešelj nije Vučićeva prošlost, već samo drugo lice njegove sadašnje preobučene vlasti. Šešelj danas govori ono što Vučić ne sme, jer mu nije u skladu sa ulogom koju je preuzeo u novoj političkoj predstavi“, naveo je SDS.

U saopštenju se dodaje da je Srpska napredna stranka na vlast došla „obećavajući aboliranje za hiljade kriminalaca“ i da je to jedino obećanje koje su ispunili.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!