- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SDS: Podrška novinarima koji govore o onome o čemu vlast ćuti

Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da pozdravlja odluku Apelacionog suda da preinači presudu po kojoj je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a koji ga je u svom tekstu nazvao „glavnim fantomom iz Savamale“.

SDS je saopštio da pozdravlja i podržava sve novinare koji u Srbiji imaju hrabrosti da govore o onome o čemu vlast ćuti i istakao da su u okolnostima u kojima vlast nastoji da kontroliše sve medije i cenzuriše strahom, u kojima se gase emisije i dobijaju otkazi, dragoceni retki novinari i mediji koji se usuđuju da se odupru tome.

Kako navode, NIN koji uprkos pritiscima govori o odgovornosti ministra policije Nebojše Stefanovića za incident u Savamaloj je jedan od takvih primera.

SDS podseća da je premijer Aleksandar Vučić još pre godinu dana javno rekao da zna ko su odgovorni za suspendovanje Ustava u Savamaloj, ali je taj slučaj i dalje nerazjašnjen i niko još nije poneo odgovornost, a premijer o Savamali govori samo kao o beznačajnom rušenju nekoliko baraka.

„On time poručuje da je za ovu vlast sasvim prihvatljivo suspendovati Ustav i da se cena pravne države meri vrednošću srušenih objekata. Ako policija nije reagovala na pozive građana, svakako da je ministar policije odgovoran za to, bez obzira na to što premijer i dalje prikriva imena drugih odgovornih“, piše u saopštenju.

Kako se ističe, u okolnostima u kojima vlast i dalje ćuti, iako su javno priznali da znaju ko su organizatori rušenja u Hercegovačkoj ulici, može se reći da je celokupna vlast u Srbiji danas na čelu sa Aleksandrom Vučićem „fantomska“.

„U okolnostima u kojima se javna reč protiv takve vlasti skupo plaća, svi mediji i novinari kojima je etika profesije iznad straha pokazuju hrabrost bez koje nema uspešne borbe protiv antidemokratske vlasti koja unazađuje naše društo i državu“, ističe SDS.

Apelacioni sud u Beogradu juče je objavio da je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Stefanović će po odluci Apeacionog suda morati da tuženima na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 89.700 dinara u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude.

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći između 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali građane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika građana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji „iz vrha“ naređeno da ne reaguje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!