SDS: Podrška novinarima koji govore o onome o čemu vlast ćuti

"Celokupna vlast u Srbiji danas na čelu sa Aleksandrom Vučićem je 'fantomska'"

29. apr 2017

Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da pozdravlja odluku Apelacionog suda da preinači presudu po kojoj je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a koji ga je u svom tekstu nazvao „glavnim fantomom iz Savamale“.

SDS je saopštio da pozdravlja i podržava sve novinare koji u Srbiji imaju hrabrosti da govore o onome o čemu vlast ćuti i istakao da su u okolnostima u kojima vlast nastoji da kontroliše sve medije i cenzuriše strahom, u kojima se gase emisije i dobijaju otkazi, dragoceni retki novinari i mediji koji se usuđuju da se odupru tome.

Kako navode, NIN koji uprkos pritiscima govori o odgovornosti ministra policije Nebojše Stefanovića za incident u Savamaloj je jedan od takvih primera.

SDS podseća da je premijer Aleksandar Vučić još pre godinu dana javno rekao da zna ko su odgovorni za suspendovanje Ustava u Savamaloj, ali je taj slučaj i dalje nerazjašnjen i niko još nije poneo odgovornost, a premijer o Savamali govori samo kao o beznačajnom rušenju nekoliko baraka.

„On time poručuje da je za ovu vlast sasvim prihvatljivo suspendovati Ustav i da se cena pravne države meri vrednošću srušenih objekata. Ako policija nije reagovala na pozive građana, svakako da je ministar policije odgovoran za to, bez obzira na to što premijer i dalje prikriva imena drugih odgovornih“, piše u saopštenju.

Kako se ističe, u okolnostima u kojima vlast i dalje ćuti, iako su javno priznali da znaju ko su organizatori rušenja u Hercegovačkoj ulici, može se reći da je celokupna vlast u Srbiji danas na čelu sa Aleksandrom Vučićem „fantomska“.

„U okolnostima u kojima se javna reč protiv takve vlasti skupo plaća, svi mediji i novinari kojima je etika profesije iznad straha pokazuju hrabrost bez koje nema uspešne borbe protiv antidemokratske vlasti koja unazađuje naše društo i državu“, ističe SDS.

Apelacioni sud u Beogradu juče je objavio da je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Stefanović će po odluci Apeacionog suda morati da tuženima na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 89.700 dinara u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude.

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći između 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali građane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika građana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji „iz vrha“ naređeno da ne reaguje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga