SDS: EPS u gubitku 200 miliona evra zbog plaćanja firmama povezanim sa SNS-om

"Sa 115,5 miliona evra plaćen 1,3 gigavat struje, što je 2,5 puta veća cena od tržišne cene struje na evropskim berzama"

15. sep 2020

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević izneo je podatke, za koje navodi da se nalaze u finansijskom izveštaju Elektroprivrede Srbije, po kojima je ta kompanija u gubitku 200 miliona evra zbog plaćanja struje iz obnovljivih izvora preduzećima povezanim sa Srpskom naprednom strankom.

Radosavljević je naveo da je od 2013. godine do prve polovine 2020. godine EPS platio 365 miliona evra za struju iz obnovljivih izovra energije od čega 25 miliona su investicije samog EPS.

Od ostalih 340 miliona evra, rekao je on, 140 miliona evra su platili građani kroz taksu, a 200 miliona sam EPS.

Radosavljević navodi da je sa 115,5 miliona evra plaćen 1,3 gigavat struje, što je 2,5 puta veća cena od tržišne cene struje na evropskim berzama.

Radosavljević je rekao da je EPS 2015. godine imao dobit od 70 miliona evra, 2018. godine je prijavio minus od devet miliona evra, da bi u izveštaju za prošlu godinu završio sa gubicima od 50 miliona evra.

Predsednik SDS Boris Tadić je rekao da je više puta ukazivao na namere da ljudi bliski SNS koriste strateške resurse države za održanje svoje vlasti i pobede na izborima, od trgovine oružjem, telekomunikacijama do zloupotreba u EPS.

Prema njegovim rečima, dobro je da su druge opozicione stranke počele da se bave tim temama, kao i mediji, poput Centra za istraživačko novinarstvo sa svojim tekstom da je Nikola Petrović „ušao“ u posao sa vetroparkovima.

Tadić je izneo primer da je Nikola Petrović, kojeg je imenovao kao kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za 37.000 dinara kupio polovinu udela u firmi „Crni vrh power“ koja će investirati 100 miliona evra u proizvodnju struje iz snage vetra.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hibernacija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga