- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SDPV: Ogorčeni zbog antivojvođanske kampanje

Kao jedna od najstarijih vojvođanskih političkih stranaka, SDPV je bio radikalni kritičar predloga Statuta APV, smatrajući ga nedonoščetom koje pokušava da osmisli okvir za iluziju da je moguće ostvarivati bilo kakvu autonomiju Vojvodine na osnovu izrazito antivojvođanskog „mitrovdanskog“ Ustava Republike Srbije. Istovremeno, SDPV je pozdravio dobre namere koalicije koja ima većinu u Skupštini APV da Statut APV, koji je po slovu toga Ustava morala da donese o roku u kom je to učinila, „iscedi“ optimum onoga što – Vojvodini nametnuti, i otuda za nas nelegitimni – Ustav iole dopušta.
Stoga smo, u ime drugih devet vojvođanskih političkih stranaka i sedam nevladinih organizacija-sazivača Treće vojvođanske konvencije, još 24. decembra uputili predsednici Narodne skupštine Srbije  g-đi Slavici Đukić-Dejanović odlučan zahtev sazivača i učesnika toga respektabilnog skupa „da Narodna skupština Republike Srbije što pre – u skladu sa onim na šta je obavezuje Ustav – da svoju saglasnost na predlog Statuta Vojvodine, koji joj je Skupština AP Vojvodine u ustavno utvrđenom roku pravovremeno dostavila“. To pismo dostavljeno je i Predsedniku Republike i svim medijima.
Naše, u tom pismu izraženo čuđenje, da ona Skupština koja je Vojvodini nametnula važeći Ustav sama okleva i izbegava da ga oživotvori u delu koji se tiče ustavnog statusa AP Vojvodine, sada prerasta u ogorčenost zbog histerične antivojvođanske kampanje koju u Srbiji, u želji da onemoguće donošenje Statuta APV, zahuhtavaju parlamentarne stranke antievropske desnice, u sprezi sa moćnim nazadnjačkim, nacionalističkim i centralističkim silama kakve predstavljaju Sinod SPC, ekspanzivni krugovi okupljeni oko SANU i dr. Zaprepašćeni smo i neoprostivo pasivnim odnosom čelnika Demokratske stranke prema tom povampirenju ne samo antivojvođanskih, nego i antievropskih i antidemokratskih snaga, a i ćutanjem velikog dela prestoničkih nevladinih organizacija o pitanju Statuta APV.
To belodano potvrđuje istinu da srbijanska politička i duhovna, a i veliki deo intelektualne elite vrlo tvrdo stoji na stanovištu da je miloševićev režim prisilnom okupacijom naše Pokrajine rešio za sva vremena „vojvođansko pitanje“.
A potvrđuje i stav SDPV i većinskog dela vojvođanske javnosti da to pitanje ne rešava ni ovaj Ustav, ni bilo kakav iz njega izvedeni Statut, nego samo korenite ustavne reforme i novi istorijski dogovor Srbije i Vojvodine kako trajno urediti složenu zajedničku državu, da bi Republika Srbija konačno bila ustrojena kao moderna evropska država i faktor stabilnosti na Balkanu i u ovom delu Evrope.

(Saopštenje socijaldemokratske partije Vojvodine od 12. februara 2009.)

Podelite ovu stranicu!