SDP, Narod i pravda i Naša stranka traža sankcije za Dodika i SNSD

Ove tri stranke su najavile da će učiniti sve da na domaćoj sceni i međunarodnom planu pokrenu niz aktivnosti koje će dovesti do takvog epiloga i stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini

17. okt 2021

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Narod i pravda i Naša stranka saopštili su da se lider Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i njegova stranka moraju suočiti sa ozbiljnim, konkretnim sankcijama međunarodne zajednice i njenih predstavnika, koji imaju pravnu obavezu da štite stabilnost i suverenitet države BiH.

Ove tri stranke su najavile da će učiniti sve da na domaćoj sceni i međunarodnom planu pokrenu niz aktivnosti koje će dovesti do takvog epiloga i stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

Naveli su da to podrazumeva animiranja domaćih pravosudnih i bezbednosnih organa s ciljem onemogućavanja realizacije Dodikovih secesionističkih planova, kao i lobiranje na međunarodnom planu sa istim ciljem.

SDP, Narod i pravda i Naša stranka smatraju da trenutna politička kriza predstavlja „možda i najveći test za pravni poredak uspostavljen Dejtonskim sporazumom“.

„Situacija je krajnje ozbiljna i posledica je, pre svega, iracionalnih postupaka Milorada Dodika, koji su štetni za stanovnike RS, ali i po celo bosanskohercegovačko društvo“, istakle su ove tri stranke.

Navodeći da se pred svake izbore ponavljaju priče o otcepljenju, SDP, Narod i pravda i Naša stranka smatraju da ovaj put Dodikovi postupci deluju mnogo ozbiljnije i ekstremnije.

„To ne iznenađuje, s obzirom na to da se očito radi o potezima očajnika, koji je spreman učiniti sve kako bi ostao na vlasti, pa i žrtvovati vlastiti narod. Zarad očuvanja vlastite moći, imovine i slobode, Dodik očito ne preza ni od najradikalnijih poteza“, istakli su u saopštenju.

Smatraju da su Dodikove namere da proizvede potpunu blokadu, pa čak i eventualni sukob, realnost sa kojom se BiH i međunarodna zajednica moraju suočiti i efikasno reagovati.

(Beta/Danas, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Nesvrstani
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga