“Schrei nach Liebe”: Novi-stari antifašistički hit

Novo interesovanje za tu pesmu inicirao je nemački muzički pedagog Gerhard Torges koji je bio šokiran mržnjom prema današnjim izbeglicama

09. sep 2015

Pesma “Schrei nach Liebe” (Cry for Love) berlinske pank-rok grupe Die Ärzte, koja je bila hit pre više od 20 godina – u vreme nacističkih protesta protiv azilanata u Nemačkoj, ponovo je na nemačkim top listama u jeku evropske izbegličke krize.

Početkom 90-ih, pojedine desničarske grupe organizovale su proteste protiv izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije i tražilaca azila iz drugih delova sveta, a pojedini centri za prihvat tih ljudi završili su u plamenu. I danas, kada Nemačka širom otvara vrata hiljadama izbeglica iz Sirije, u pojedinim mestima ponavljaju se i protesti protiv azilanata, ali je ponovo popularna i pesma “Schrei nach Liebe” koja je oživljena upravo radi podrške izbeglima i protesta protiv ultradesničara.

“Tvoje nasilje je samo tihi plač za ljubavlju”, reči su te pesme, koja peva i o tome da ekstremisti svojim čizmama samo žele da privuku pažnju, da nikada nisu naučili da artikulišu svoje misli i osećanja i da njihovi roditelji nisu nikada imali vremena za njih.

Novo interesovanje za tu pesmu inicirao je nemački muzički pedagog Gerhard Torges koji je, kako su preneli svetski mediji, bio šokiran mržnjom prema današnjim izbeglicama. Koristeći različite društvene mreže, Torges i njegove pristalice pozvali su Nemce da preuzimaju pesmu “Schrei nach Liebe” sa interneta, dele je i zovu radio stanice da je češće puštaju. Pesma je za nekoliko dana ponovo stekla veliku popularnost na Amazonu, Google Play, iTunes…

U međuvremenu, grupa Die Ärzte saopštila je na svom sajtu da ne želi da ostvari bilo kakvu finansijsku korist od te kampanje i nove popularnosti nekadašnjeg hita, već će prihod od pesme “Schrei nach Liebe” donirati organizaciji Pro Asyl, koja pomaže izbeglicama.

“Želimo svim nacistima i njihovim simpatizerima loš provod”, poručili su članovi benda, koji smatraju da bi sličnu kampanju bilo dobro pokrenuti i za druge antinacističke pesme.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga