Schaeuble: Rusija vodi rat lažnim vijestima

Njemački ministar finansija kaže da televizija Russia Today pravi lažne vijesti 'od jutra do mraka', što je neprihvatljivo i mora se okončati

07. mar 2017

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble optužio je u utorak Rusiju da vodi „propagandni rat“ širenjem lažnih vijesti kako bi povećala utjecaj u svijetu, što, kako je rekao, mora prestati.

On je rekao da televizija Russia Today pravi „lažne vijesti od jutra do mraka“, što je „neprihvatljivo i mora se okončati“.

Schäuble je stranim novinarima u Berlinu govorio o izloženosti stalnim napadima ruske propagande, ali nije naveo nijedan konkretan primjer za to, prenio je AP.

Mediji smatraju da se Schäubleova izjava odnosi na priču koja se proširila u ruskim medijima da su njemački vojnici u sklopu NATO-ove misije u Litvaniji silovali tinejdžericu.

Tenkovi, naoružanje, vojnici…

Litvanske vlasti opovrgnule su te tvrdnje.

Tamošnje vlasti sumnjaju da je Rusija izmislila te navode da bi diskreditirala misiju NATO-a na granicama baltičkih zemalja.

Do prije samo godinu dana američki ili njemački vojnici na istoku Evrope bili su samo pusta želja.

Ipak, na samitu NATO-a u Varšavi u julu 2016. godine dogovoreno je jače prisustvo u regionu i od početka godine ka Poljskoj i baltičkim zemljama kreću se tenkovi, teško naoružanje i nekoliko hiljada vojnika.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga