- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Savković: Albanci i Srbi sarađuju u švercu droge s Kosova

Načelnik Odeljenja Uprave carina Srbije za suzbijanje krijumčarenja Saša Savković izjavio je da krijumčari droge iz Avganistana sve više izbegavaju Srbiju, ali da narkotici ulaze preko administrativne linije sa Kosovom.

Savković je u emisiji “Radar” Radio-televizije Vojvodine rekao da je administrativna linija “izuzetno porozna” i da krijumčari droge Albanci i Srbi “sarađuju u tom poslu, jer ekonomska dobit ne poznaje granice”. “Drogu i druge zabranjene robe prenose i peške i na konjima. Albanci i Srbi iz susednih sela se maltene dovikuju i javljaju jedni drugima, gde su patrole policije i carine”, rekao je Savković.

On je naveo da će za rad na administrativnoj liniji sa Kosovom Uprava carina Srbije uskoro dobiti motocikle, uz pomoć kojih će “lakše hvatati krijumčare”.

Savković je istakao da Srbija na “Balkanskom putu droge nije više aktuelna” za krijumčare droge iz Avganistana, jer su ulaskom u Bugarsku, “već u Evropskoj uniji i nastavljaju put dalje”. „Prošle godine na graničnim prelazima postavljeni su skeneri koji omogućavaju brz pregled kamiona koji prevoze heroin u većim količinama i zato krijumčari nemaju razloga da rizikuju i ulaze u Srbiju“, istakao je Savković.

On je naveo da će srpska carina uskoro na aerodromima u Beogradu i Nišu postaviti specijalne skenere za pregled i otkrivanje ljudi, koji „u utrobi prenose drogu, koju su prethodno progutali“. „Na osnovu međunarodne razmene informacija, pre dve godine na beogradskom aerodromu otkrili smo Bolivijku, koja je u utrobi prenosila kilogram kokaina. Uz pomoć specijalnih skenera lakše ćemo otkrivati slične slučajeve“, rekao je Savković.

Radio-televizija Vojvodine prenela je i podatke Uprave kriminalističke policije MUP-a da je u Srbiji u 2011. godini zaplenjeno 1,4 tone narkotika. Od toga, blizu 65 kilograma heroina, marihuane gotovo tonu, oko šest kilograma kokaina, preko pet kilograma hašiša, amfetamina oko pet kilograma i skoro 50 kilograma ekstazija.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!