Savjet Evrope kritikovao Rumuniju zbog odnosa prema Romima

70 odsto Roma u Rumuniji živi ispod praga siromaštva

08. jul 2014

Rumunija potcenjuje rasizam prema Romima koji se ispoljava i u samom državnom vrhu, saopštio je danas Savjet Evrope u novom izvještaju o ljudskim pravima u Rumuniji.

Predsjednik Rumunije Trajan Basesku kažnjen je u februaru novčanom kaznom od 135 eura zbog diskriminatornih izjava o Romima. On je 2010. godine izjavio da „veoma malo nomadskih Roma želi da radi i da veliki broj njih živi od krađe“.

„Pozivam vlasti da žestoko i na nedvosmislen način osude sve oblike kriminala i rasizma, a parlament i političke stranke da uvedu kaznene mjere protiv netolerancije i govora mržnje“, navodi se u izvještaju izvjestioca za ljudska prava Nilsa Muiznjeksa.

Izvjestilac je izrazio zabrinutost zbog sve manjeg odvajanja sredstava za integraciju Roma, kojih ima između 1,8 i 2,5 miliona u Rumuniji, odnosno između 8,6 i 10 odsto populacije u toj zemlji.

Muiznjeks je rekao da 70 odsto Roma u Rumuniji živi ispod praga siromaštva.

Švedska je u aprilu izrazila veliko nezadovoljstvo što Rumunija odbija spoljnu pomoć za raspoređivanja evropskog fonda namijenjenog intregaciji Roma u toj državi.

Prema navodima iz Stokholmna, Vlada u Bukureštu se protivi formiranju grupe stručnjaka Evropske unije (EU) koja bi omogućila da budžet iz Brisela dođe do Roma.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga