Savezi studenata: Korhec oklevetao Pravni fakultet

Savezi studenata tvrde da u Novom Sadu nije bilo proterivanja univerzitetskih profesora mađarske nacionalnosti tokom devedesetih godina?!

21. feb 2012

Savez studenata Univeriteta u Novom Sadu i Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu kritikovali su večeras predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca zbog izjave da su početkom devedesetih godina mnogi mađarski predavači oterani sa tog univerziteta i naveli da to nije istina.

Savezi studenata su u zajedničkom saopštenju za javnost naveli da su Korhecove tvrdnje “klevete”, čija neistinitost se može proveriti uvidom u nastavni kadar na sajtu Pravnog fakulteta.

Korhec je pre nekoliko dana izjavio da su početkom devedesetih godina, pod pritiskom “velikosrpske ideologije”, mnogi mađarski predavači “oterani” sa univerziteta.

On je najavio povratak nastave na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, koja je postojala osamdesetih godina prošlog veka.

Savezi studenata su negirali i Korhecove tvrdnje da je broj studenata Mađara “desetkovan”.

“Međunacionalni odnosi studenata na fakultetu, koji potiču iz svih krajeva pokrajine, republike i regiona, su odlični i u našoj istoriji nije zabeležen niti jedan incident na toj osnovi, niti je broj studenata mađarske nacionalnosti manji nego ranijih godina”, piše u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je Korhec pokušao da „instrumentalizuje” studente i nastavnike mađarske nacionalnosti „zarad političke kampanje za predstojeće izbore”.

Optužili su Korheca da mu je motiv za napad verovatno i to što predaje na jednom privatnom pravnom fakultetu.

„Ovo je i napad na državno visoko obrazovanje, koje je već izvesno vreme na udaru lobija privatnih fakulteta”, naveli su savezi studenata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga