Savez za Srbiju: Izveštaj EK se poklapa sa našim zahtevima, vlast da prihvati dijalog

"Vlast baš briga za realne probleme na koje je EK ukazala"

30. maja 2019

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije potvrdio da su zahtevi sa šestomesečnih protestao opravdani i pozvao vlast da izađe iz svoje „arogancije“ i razgovara sa predstavnicima protesta i opozicijom.

„Neki delovi izveštaja, akcenti, direktan su rezultat protesta Jedan od pet miliona, zaključci EK se poklapaju sa zaključcima i zahtevima građana u protestu koji traju šest meseci, kao i zahtevima opozicije, pre svega o slobodi medija i fer izborima“, rekao je predsedavajući SZS Borko Stefanović, na vanrednoj konferenciji za novinare koja je bila posvećena izveštaju EK.

Prema njegovim rečima, to podudaranje u zahtevima je „politički, moralni i ljudski uspeh građana“ koji protestuju.

On je rekao da je reakcija premijerke Ane Brnabić na izveštaj „cinična, ignorantska“ i pokazuje da je vlast „baš briga za realne probleme na koje je EK ukazala“.

„Zgrožen sam njenim komentarom da su neke ocene u izveštaju političke, pa EK je jedno od najvažnijih političkih tela u Evropi. Šta je očekivala, izveštaj pčelara i ribolovaca“, rekao je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, krajnje je vreme da vlast izađe iz svoje „arogancije i bahatosti i da počne dijalog sa predstavnicima protesta, sa predstavnicima opozicije za omogućavanje fer izbora i slobode medija“.

„SZS je potpuno spreman za taj razgovor, mi ga priželjkujemo, ne pravimo pitanje o sastavu njihove delegacije, niti lokacije gde će se voditi, ali da budu sadržajni razgovori, suštinski, i da se odnose na fer i slobodne izbore i slobodne medije, a ne na pitanja efemernog karaktera“, rekao je Stafanović.

On je naveo da će stručni tim za pitanja izbornih uslova i medijskih sloboda, čiji je sastav saopšten na jednom od ranijih protesta, uskoro predstaviti svoj izveštaj koji je rađen „potpuno nezavisno i odvojeno od opozicionih partija“.

„To će biti osnova za razgovor između vlasti i opozicije, u nameri da omogućimo slobodne izbore i slobodne medije“, rekao je Stefanović.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da je neophodno da se razgovara, „da sednemo bilo gde, ili pod šator, u Narodnu skupštinu, na Andrićev venac, u Brus ili na neko drugo mesto, gde god vlast pozove“.

„U svakom slučaju ćemo 8. juna imati proteste od Subotice do Gračanice“, rekao je Veselinović, navodeći da će javnost i tom prilikom biti upoznata za nalazima stručnog tima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga