Savez vojvođanskih Mađara za širu autonomiju pokrajine

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je danas da se ta stranka zalagala za mnogo širu autonomiju…

16. okt 2008

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je danas da se ta stranka zalagala za mnogo širu autonomiju u okviru Statuta Vojvodine, koja uključje i zakonodavnu, izvršnu, delimičnu sudsku vlast i fiskalnu autonomiju.
Pastor je na panel diskusiji „Uloga mađarske zajednice u definisanju statusa Vojvodine“ u Novom Sadu rekao da takva zalaganja Saveza vojvođanskih Mađara nisu mogla da se ostvare jer je „Ustav Srbije ograničio okvir u kom se autonomija Vojvodine može kretati“.
„Smatram da Statut nije idealan, ali sadrži maksimalne realne mogućnosti koje su se u njega mogle ugraditi, a naša uloga u tome je bila aktivna“, rekao je Pastor i dodao da priča tek sad počinje, jer Statut treba primeniti i iskoristiti sve mogućnosti koje daje.
Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton rekao je da ta stranka nije učestvovala u izradi Statuta Vojvodine i ocenio njegovu konačnu verziju kao neprihvatljivu.
„Mi ne prihvatamo Statut jer u njemu nije određeno koliko nacionalne manjine imaju zagarantovanih mesta u Skupštini Vojvodine, ali i zato što predviđa da Savet nacionalnih zajednica koordiniše radom svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina“, rekao je Agošton.
On je takav princip odlučivanja uporedio sa vremenom socijalizma u kojem su postojale komisije za prava manjina i ocenio da pored postojećih nacionalnih saveta formiranje Saveta nacionalnih zajednica nije bilo potrebno.
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da iako se politika vojvođanskih Mađara razlikuje od zvanične državne politike Srbije, ona predstavlja važan nivo podrške u procesu evro-integracija.
Biserko je ocenila da politički akteri koji Srbiju vide u Evropskoj uniji imaju u mađarskoj zajednici snažan oslonac, a u političkim strankama vojvođanskih Mađara važnog partnera.
„Ma koliko se političke stranke vojvođanskih Mađara razlikuju, što je došlo do izražaja i prilikom donošenja novog Statuta Vojvodine, one su ne samo važan izvor podrške, nego i važan mobilizacijski akter integracije Srbije u evropske strukture“, rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.
Prema njenim rečima, podrška pripadnika mađarske zajednice od ključne je važnosti i za definisanje statusa Vojvodine i njenog konstituisanja kao istinski autonomne pokrajine koja počiva na demokratskim vrednostima, dobrosusedskim odnosima i idejama evropskih integracija.
„Nije teško dokučiti zašto zahtevi za većim stepenom autonomije Vojvodine imaju podršku nacionalnih manjina, jer im ona omogućuje da lakše i jednostavnije ostvaruju svoje vitalne interese“, rekla je Biserko.
Ona je ocenila „da koncept unitarne i visokocentralizovane države ne odgovra manjinama, jer donošenje odluka od ključne važnosti za manjine prepušta centralnim organima i vodi potiskivanju manjina i njihovog društvenog i političkog života“.
Iako su bili najavljeni, u radu panela nisu zbog sprečenosti učestvovali predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Pal Šandor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga