Savez veterana: Masakr u Mladenovcu zbog ignorisanja PTSP-a

"Masovno ubistvo i pokušaj samoubistva od strane čoveka koji je 'delovao normalno' i nije imao policijski dosije predstavlja za neupućene šok, iznenađenje, nevericu"

09. apr 2013

Savez ratnih veterana Srbije optužio je danas nadležne organe u Srbiji da su nečinjenjem doprineli masakru koji je jutros počinio muškarac u Mladenovcu, koji je veteran rata u Hrvatskoj.

„Masovno ubistvo i pokušaj samoubistva od strane čoveka koji je ‘delovao normalno’ i nije imao policijski dosije predstavlja za neupućene šok, iznenađenje, nevericu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Savez veterana je upitao nadležne zašto se tako odnose prema očiglednom problemu nebrige za ratne veterane i zašto kroz nečinjenje podstiču „užasavajuću činjenicu da je broj ovakvih i sličnih slučajeva sve veći i monstruozniji“.

„Ima li svrhe po ko zna koji put apelovati na nadležne institucije da se pod hitno mora osposobiti neki od zdravstvenih centara namenjen ne samo lečenju, nego i prevenciji. Zar i u ovome sablasnom trenutku treba pominjati hronični nedostatak novca u državi, lošu situaciju u zdravstvu, odsustvo pravne regulative i slične demagoške razloge?“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u drugim zemljama okruženja postoje psihosocijalna savetovališta i zdravstvene ustanove za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja i ostale psihosomatske bolesti nastale kao posledica rata i nebrige društva u odnosu na veterane.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga