Savez antifašista Vojvodine: Podrška Danasu i Koraksu, vlast je totalitarna

"Strašno: Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i naprednjaci u karikaturi Hitlera prepoznali Vučića”

09. nov 2018

Savez antifašista Vojvodine (SAV) ocenio je večeras da vlast u Srbiji i Vojvodini ulazi u novu fazu obračuna sa “neposlušnim” medijima, o čemu svedoče današnja saopštenja za javnost Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, kao i izjave visokih funkcionera Srpske napredne stranke, o listu Danas, a koja “podsećaju na saopštenja iz najgorih perioda totalitarizama u svetu”.

“Osuđujući karikaturu, Ministarstvo i Pokrajinska vlada se dobrovoljno preporučuju totalitarnom vođi. Istovremeno, oni niti jedan jedini put nisu osudili svakodnevne fašističke naslovne stranice takozvanih tabloida i raznoraznih režimskih televizija, sa čijih se ekrana neprestano sipa otrovna mržnja prema svima koji se usuđuju da misle drugačije od vođe i njegovih poltrona”, piše u saopštenju za javnost.

SAV je naveo da vlast svoju reakciju pravda “tobožnjom brigom” za slobodu medija, za javni moral i civilizacijske norme.

“I to rade upravo oni koji svakoga dana sve čine da unište bilo kakve norme i bilo kakvo civilizovano ponašanje, uvodeći društvo u opasnu fazu ‘svedozvoljenosti’”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je “još zanimljivije” da su i Ministarstvo, i Pokrajinska vlada, i “naprednjaci” na karikaturi Predraga Koraksića Koraksa koju je Danas objavio na naslovnoj strani “nekako videli i da Hitler nije Hitler već je to zapravo Aleksandar Vučić”.

“Tom ‘podsvesnom omaškom’ oni su zapravo pokazali pravu suštinu ovoga režima koji se sada nalazi u poodmakloj fazi fašistoidnosti. Pripisivati drugome tuđe grehe i zločine, za sada samo u simboličkom smislu, podseća na Hitlerovo paljenje Rajhstaga, koje je iskoristio za surovi obračun sa neistomišljenicima. Ukoliko se društvo pod hitno ne mobiliše protiv toga, neće proći dugo vremena da se sa reči pređe na dela i da ‘naprednjački’ besni psi budu pušteni sa lanaca”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da je “simptomatično” to da se sve dešava upravo 9. novembra, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Gnušanje izaziva činjenica da se na antifašističke tradicije i stradanja pozivaju upravo oni koji su devedesetih godina bili protagonisti miloševićevske profašističke politike etničkih čišćenja i genocida”, piše u saopštenju.

Savez antifašista Vojvodine izrazio je punu podršku dnevnom listu Danas i karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu.

“Koristimo se ovom prilikom i da podsetimo na Koraksove reči: ‘Ispratio sam Miloševića, Koštunicu, Tadića, ispratiću i Vučića’”, navodi se u saopštenju, koje se završava antifašističkim pozdravom “Smrt fašizmu – sloboda narodu!”

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao „Danasoid“, a za novinare tog lista rekao da su „sramota za srpsko novinarstvo“.

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke „Psi su pušteni“, na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i Danasa.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je danas da medijske slobode “ne mogu ići dotle da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i s bilo kim, pa ni s predsednikom Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga