Savez antifašista Vojvodine: Matica srpska normalizuje neofašizam i desničarski ekstremizam

“Ukoliko vrh Matice srpske nastavi sa promovisanjem neofašizma na teritoriji Novog Sada i Vojvodine, Savez antifašista to neće posmatrati skrštenih ruku!”

04. avg 2017

Savez antifašista Vojvodine osudio je najnovije promovisanje nemačkog neonacizma u Matici srpskoj, smatrajući da je to “sramota i šamar svim antifašistički orijentisanim građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije, a posebno je uvreda svim žrtvama nacističkog terora tokom Drugog svetskog rata”.

“Gostovanje u Matici srpskoj, najpre visokog funkcionera ekstremno desničarske Alternative za Nemačku, Marka Jongena, a nekoliko dana kasnije i Geca Kubičeka, vodećeg ideologa ove profašističke partije u Nemačkoj, nije i ne može biti slučajnost”, navodi se u saopštenju i postavlja pitanje da li je reč je o svesnoj nameri rukovodstva Matice srpske da “normalizuje u javnom prostoru nacionalističke i ekstremno desničarske stavove i orijentaciju, stavljajući ih u evropski kontekst”.

Savez antifašista Vojvodine smatra da je ona ovaj način Matica srpska sebe isključila iz sistema naučnih i kulturnih institucija i da “zloupotrebljava svoj privilegovani položaj”.

“Matica srpska izbegava da ostvaruje funkciju javnog interesa i aktivno radi na ispunjenju elementarnih humanističkih vrednosti”, piše u saopštenju Saveza antifašista Vojvodine.

“Ukoliko vrh Matice srpske nastavi sa promovisanjem neofašizma na teritoriji Novog Sada i AP Vojvodine, Savez antifašista to neće posmatrati skrštenih ruku. U Vojvodini to neće proći!”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Saveza Duško Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga