Savez antifašista Vojvodine: Državni organi da zaštite građane od ratnog zločinca Šešelja

"Sprečiti miting radikala u Hrtkovcima, Ustavni sud da razmotri zabranu SRS""

19. apr 2018

Savez antifašista Vojvodine (SAV) najoštrije je osudio jučerašnje ispade Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, te pozvao nadležne državne organe da preduzmu sve zakonom i Ustavom predviđene mere kako bi sprečili “da ova politička organizacija i njen predsednik nastave da nanose nenadoknadivu štetu građanima Republike Srbije”, te da ispitaju mogućnosti zabrane te partije.

“Prisustvo osuđenog ratnog zločinca u Skupštini Srbije, osim što je protivpravno, vrlo je opasno po samu instituciju Skupštine, koja ne sme biti pozornica za raspirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i mesto sa koga će se upućivati pretnje drugim narodnim poslanicima”, ističe se u saopštenju predsednika SAV Duška Radoslavljevića.

Radosavljević podseća da su SRS i Vojislav Šešelj najpre pretnjama koje su upućene narodnim poslanicima Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku, te organizovanim napadom na narodnu poslanicu Aleksandru Jerkov, a zatim i napadom na delegaciju strane države, jasno pokazali da “predstavljaju neprijatelje demokratije, te da rade na urušavanju svih načela na kojima je Ustavom proklamovano da se zasniva Republika Srbija”.

On je posebno osudio najavu radikala o održavanja mitinga u Hrtkovcima te pozvao državne organe da taj skup zabrane.

“Takva vrsta skupa morala bi biti zabranjena u bilo kom mestu, a pogotovo u Hrtkovcima, jer bi njegovo održavanje predstavljalo ruganje žrtvama ratnog zločina i to od strane osuđenog ratnog zločinca. Ističemo da Vojvodina ne sme biti poligon za izazivanje i raspirivanje bilo kojeg oblika mržnje i diskriminacije po bilo kom osnovu”, poručio je predsednik SAV.

Ova organizacija nadležnim organima skreće pažnju i da se u navedenim incidentima stiču obeležja više krivičnih dela koja se gone po služenoj dužnosti, apelujući da se pokretanje odgovarajućih postupaka zaštite građani Srbije od osuđenog ratnog zločinca i njegove političke organizacije.

“Delovanje političkih organizacija koje je usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje predstavlja razlog za zabranu političke organizacije. Pozivamo Republičkog javnog tužioca da pokrene postupak kako bi Ustavni sud ispitao postoje li razlozi za zabranu Srpske radikalne stranke”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga